© Muhalif 2024

İstanbul'da 1 Mayıs ablukası: Taksim'e yürüyenlere polis müdahalesi!

Saraçhane Meydanı'nda 1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü dolayısı ile erken saatlerde güvenlik önlemleri alınırken, alanda toplanmalar başladı. Taksim'e çıkan yollar polis tarafından kapatıldı.

İşçiler, emekçiler Saray yönetiminin piyasacı, gerici, baskıcı politikalarına karşı ülkenin dört bir yanında 1 Mayıs için sokaklara çıkıyor.

1 Mayıs’ta Taksim’i emekçilere yasaklayan İstanbul Valiliği'nin emekçileri meydana sokmamak amaçlı koyduğu yasaklar kapsamında, sabahın erken saatlerinde Taksim Meydanı'na çıkan yollar trafiğe kapatıldı.

Meydana çıkan cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, Taksim, Şişhane, Kabataş, Mecidiyeköy, Şişli, Saraçhane, Beşiktaş Meydanı ve Dolmabahçe'de otoparklarda bulunan park halindeki araçlar kaldırıldı. Karaköy çevresi ve Galata Köprüsü de kapatılırken Saraçhane'ye polis yığıldı.

Beşiktaş, Beyoğlu, Şişli, Fatih ve Kadıköy'de ise çöp konteynerleri kaldırılırken, taş ve bunun gibi maddeler temizlendi. 

Tedbir alınan alanlarda belediyelere ait araç ve personelin bulunmasına da izin verilmedi. 

CANLI BLOG

16:00 | Yerlikaya: 210 kişi gözaltına alındı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal meydadan yaptığı açıklamada İstanbul'da 210 kişinin gözaltına alındığını duyurdu. 

Yerlikaya, "İstanbul’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde uyarıları dinlemeyip Taksim Meydanına ilerlemeye çalışan ve polislerimize saldıran 210 şahıs gözaltına alınmıştır" açıklamasını yaptı.
 

13:30 | Alan boşaltıldı

Saraçhane'deki polis barikatının açılmaması üzerine 1 Mayıs programı sonlandırıldı. Kitle aşamalı olarak alanı boşalttı. "Her yer Taksim her yer 1 Mayıs" sloganı atan yurttaşlar, uygulanan hukuksuz, keyfi yasağa tepki gösterdi.

13:26 | ÇHD: En az 176 kişi gözaltında

Çağdaş Hukukçular Derneği, İstanbul'da saat 13.00 itibari ile gözaltı sayısının toplam 176 olduğunu paylaştı. 

12.58 | TİP: Taksime yürüme kararlılığımız sürüyor

Unkapanı'ndaki Bozdoğan su kemerleri altında polisin kurduğı barikatı aşma girişimleri ve polisin müdahalesi aralıklarla devam ediyor. Türkiye İşçi Partisi (TİP) tarafından basına yapılan açıklamada, “Çok sayıda siyasi parti ve sendika üyelerinin de bulunduğu Saraçhane Bozdoğan Kemeri'nde, polisin biber gazlı müdahalesine karşı TİP, Taksim'e yürüme kararlılığını sürdürüyor” denildi.

12:55 | DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan'dan açıklama

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan "İşçi sınıfı buradan ayrılmadan, biz de buradan ayrılmayacağız" açıklamasında bulundu.

12.55 | Polisin müdahaleleri ve "dağılın" anonsu, tertip komitesinin "eylem sonlandırıldı" duyurusu üzerine, kalabalık yavaş yavaş dağılmaya başladı.

12.44 | Polisin plastik mermi ve biber gazlı müdahalesiyle kitle geriye sürüldü. Müdahale esnasında fenalaşanlar oldu.

11.50 | Polisin plastik mermi ve biber gazlı müdahalesi sürüyor

Yurttaşlar "Barikatı aç" uyarısı yaparken, polisin biber gazlı ve plastik mermili müdahalesi sürüyor.

Saraçhane su kemeri önünden Taksim'e yürümek isteyen kitle barikata yükleniyor. Polis biber gazı sıkıyor.

Muhalif. / Mustafa Tiğrek pic.twitter.com/oAaIzy08zt

— Muhalif (@muhalifcomtr) May 1, 2024

11.40 | Saraçhane'de polisten gazlı müdahale

1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen çok sayıda kişiyi gözaltına alan polis, Saraçhane'den Taksim'e çıkmak için barikatları aşmak isteyen yurttaşlara biber gazıyla müdahaleye başladı.

11:15 | ÖHD: Gözaltı sayısı en az 150

Özgürlük için Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi'nin sosyal medya platformu X'ten (Twitter) yaptığı açıklamaya göre; şimdiye kadar aralarında basın emekçileri ve avukatların da olduğu en az 150 kişi gözaltına alındı.

10:45 | TMMOB Başkanı Koramaz'dan 1 Mayıs mesajı

İmamoğlu ve Özgür Özel ile Saraçhane'deki buluşamay katılan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Emin Koramaz, 1 Mayıs dolayısıyla yaptığı konuşmada "Taksim inadımızdan vazgeçmeyeceğiz" mesajı verdi.

Koramaz yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

"Bugün 1 Mayıs emeğin bayramı, işçinin, emekçinin bayramı. Bu dünyadaki tüm güzellikleri, tüm değerleri yaratanların günü. Tüm halkımızın, işçi sınıfının 1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum. Gönül isterdi ki; tüm dünyanın gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi biz de 1 Mayıs'ı en büyük meydanlarda, 1 Mayıs ile özdeşleşmiş Taksim'de kutlayalım. Bu görkemli buluşmada tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Taksim'de halkımızla yan yana olalım. Ne yazık ki her sene olduğu gibi yine baskıyla, yine yasaklarla karşı karşıyayız. Ama bilsinler ki bizler Taksim sevdamızdan, Taksim inadımızdan vazgeçmeyeceğiz. Nasıl emeğimizle ve emeğimizle yarattığımız her değere sahip çıktığımız gibi Taksim'e de sahip çıkmaya devam edeceğiz; bu ülkenin işçileri olarak, mühendisleri, mimarları olarak, üretenleri olarak. Onlar kalıcı değil, onlar gider, zorbalar gider. 1 Mayıs marşında da söylendiği gibi dünya zorbalara kalmaz. Bu ülke, bu ülkede çalışan üreten emekçi halklarındır. Onlar gider, halk kazanır."

10.27 | HAK-İŞ Taksim'de çelenk bıraktı

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan ve beraberindeki heyet Taksim Meydanı'ndaki Cumhuriyet Anıtı'na çelenk bıraktı. Arslan, "İzin verilmiş olsaydı burada mitingimizi yapabilirdik. Ama izin verilmemişse izin verilen meydanlarda hakkımızı ve taleplerimizi yüksek sesle konuşmak ve bütün dünyaya buradan birlik mesajı vermek bizim sorumluluğumuzdadır." dedi. 

10.04  | Beşiktaş'ta 30 kişi gözaltına alındı 

 Taksim Meydanı’na yürümek isteyen bir gruba polis Beşiktaş Barbaros Bulvarı'nda müdahale etti, 30 kişi gözaltına alındı.


Fotoğraf: Mustafa Tiğrek

10.00 |  Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Özgür Çelik Saraçhane'de 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İl Başkanı Özgür Çelik Saraçhane'ye geldi.

CHP lideri Özel, "Maalesef İçişleri Bakanının üzerindeki bir irade tüm uzlaşmaları ve bayramı bayram gibi kutlamak için mücadele imkanlarını kapatıyor. Yoksa İçişleri Bakanının kişisel gayreti tamam ama her konuda her aşamada bir yerde tıkanılıyor. Birileri Taksimi kendine egemenlik olarak görüyor ve bunu engelleyince egemenliğimiz sarsılacak zannediyorlar. Oysa ki herkes Taksim'e özgürce girip çıkabildiği zaman sizin egemenliğiniz tescillenir. Demokratik devletlerde böyle şeylere ihtiyaç duyulmaz" dedi. 

İmamoğlu da, "Muhtemelen bugün de emekçinin 1 Mayıs'ta Taksim'de olma arzusuna müdahaleye ses veren İstanbulluların simgesi oldu. Saraçhane böyle özel bir konuma evrildi. Umarım bunlar olmaz genel başkanımızın da ifade ettiği gibi bir an önce 1 Mayıs'taki şölene kutlamalarına kavuşuruz" diye konuştu. 

Fotoğraf: Mustafa Tiğrek

Fotoğraf: Mustafa Tiğrek

09.58  | Feministler" pankartı arkasında bir araya gelen kadın ve LGBTİ+'lar da Aksaray'da toplandı

09:30 | Beşiktaş'ta müdahale

Polis Beşiktaş Barbaros Bulvarı üzerinden Taksim Meydanı'na girmek üzere yürüyüşe geçen Halkın Kurutluş Partisi üyelerine müdahale etti.

Partiden yapılan açıklamada 30 kişi gözaltına alındı.

09:00 | Dolapdere'de gözaltı

Dolapdere’den Taksim’e yürüyen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu’ndan gençler, polis tarafından darp edilerek gözaltına alındı.

08:00 | İstiklal Caddesi'nde polis müdahalesi

İstiklal Caddesi’nin alt sokaklarındaki bir binadan çıkarak meydana yürümek isteyen Gençlik Komiteleri üyeleri polis tarafından gözaltına alındı. 

Gençlik Komiteleri'nin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Bu düzenin üstüne üstüne! İşçi sınıfının tarihsel kalesini yasaklarla bizden koparabileceğini sananlara cevabımızı Taksim'den verdik.  KYK yurtlarında fabrikalarda öldürülen gençler için yürüyen 3'ü @komitelerlise'den toplam 18 yoldaşımız gözaltına alındı" denildi.

07:48 | Emekçiler, Saraçhane'de toplanmaya başladı

Sabah erken saatlerde 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen konfederasyon, sendikalar, işçi grupları ve siyasi parti temsilcileri Saraçhane'de toplanmaya başladı.

04:30 | Taksim'e çıkan yollar kapatıldı

Alınan tedbirler kapsamında kara yolu trafiğine kapatılacak yollarda kısıtlama uygulamaları başladı. Meydana çıkan cadde ve sokaklarda araç parkına izin verilmezken, çöp konteynerleri de kaldırıldı.

Beşiktaş'ta 1 Mayıs kısıtlamaları uygulanmaya başlandı

Beşiktaş'ta Büyükdere Caddesi'ne bariyerler koyulurken, caddenin bir kısmı yaya ve araç trafiğine kapatıldı.

Polisin sürücüleri ve yayaları alternatif yollara yönlendirdiği belirtilirken, bazı kişilere üst araması yaptığı görüldü.

***

ÇAĞRI YAPILMIŞTI

Anayasa Mahkemesi kararını hiçe sayan, ‘güvenlik nedenleri’ diyerek uydurma bahanelerle meydanı emekçilere kapatmaya çalışan AKP iktidarına karşı milyonlar ‘Artık yeter’ diyerek seslerini yükseltmeye başlamıştı.

Emek meslek örgütleri, sendikalar ve siyasi partiler Taksim’in 1 Mayıs’a kapatılma kararını  tanımayacaklarını belirtmişti.

Ardı ardına yapılan açıklamalarda iktidarın keyfi yasaklamalarının meşru olmadığı belirtilirken, Taksim Meydanı’nın asıl sahibinin halk olduğu vurgulanmıştı.

***

Trafiğe kapatılan yollar ve alternatif güzergahlar ise şöyle;

"Saraçhane Parkı ve çevresinde gerektiğinde trafiğe kapatılacak yollar: Fevzipaşa Caddesi, Macar Kardeşler Caddesi, Atatürk Bulvarı.

Saraçhane ve çevre tedbirleri içinde kullanılabilecek alternatif caddeler: Abdülezelpaşa Caddesi, Kadir Has Caddesi, Ragıp Gümüşpala Caddesi, Haliç Caddesi, Şehzadebaşı Caddesi.

Beyazıt Meydanı ve çevresinde gerektiğinde trafiğe kapatılacak yollar: Ordu CaddesiBeyazıt Meydan ve çevresinde kullanılabilecek alternatif caddeler: Vatan Caddesi, Millet Caddesi, Türkeli Caddesi, Koska Caddesi, Hayriye Tüccarı Caddesi.

Taksim, Şişli, Mecidiyeköy ve geniş çevresinde trafiğe kapatılacak ve alternatif yollar: Şişli Mecidiyeköy Ortaklar Kavşağı’ndan Taksim istikametine kapatılacak, trafik akımı Ortaklar Caddesi’nden Esentepe istikametine yönlendirilecektir.

Şişli Bomonti Tüneli Dolmabahçe istikametine kapatılacak, trafik akımı Akar Caddesi’nden Çağlayan ve Piyale Paşa Bulvarı’na yönlendirilecektir.

Şişli Kuştepe Kavşağı’ndan Geçit Sokak istikametine gitmek isteyen akım, Kuştepe Kavşağı’ndan kapatılacak trafik Çağlayan istikametine yönlendirilecektir.

Çağlayan Hürriyettepe Kavşağı’ndan Şişli istikametine gitmek isteyen akım Hürriyettepe Kavşağı’ndan Darülaceze Caddesi istikametine yönlendirilecek.

Akar Caddesi istikametinden Hürriyettepe Kavşağı’na gelen akım, Hürriyettepe Kavşağı’ndan Çağlayan istikametine yönlendirilecektir.

Darulaceze istikametinden Okmeydanı istikametine gitmek isteyen akım Okmeydanı Kavşağı’ndan kapatılacak Odese Bulvarı’na yönlendirilecektir.

Piyalepaşa Bulvarı’ndan gelen akım Okmeydanı istikametine kapatılacak, Sadabat Viyadüğü istikametine yönlendirilecektir.

Piyale Paşa Bulvarı’ndan Dolapdere istikametine gelen akım Dolapdere Kavşağı’ndan Taksim Yedi Kuyular istikametine kapatılacak, trafik Dolapdere Kavşağı’ndan Piyale Paşa Bulvarı’na geri yönlendirilecektir.

Kasımpaşa Tuz Ambarı ışıklardan Şişhane Tarlabaşı Bulvarı istikametine kapatılacak, trafik Tuz Ambarı ışıklardan Hasköy istikametine yönlendirilecektir.

Unkapanı Köprüsü’nden Taksim istikametine giden akım köprüye girmeden Ragıp Gümüş Pala ve Abdülezelpaşa Caddesi’ne yönlendirilecektir.

Sirkeciden Galata Köprüsü Karaköy istikametine gelmek isteyen akım kapatılacak Ragıp Gümüş Pala Caddesi’ne yönlendirilecektir.

Ortaköy’den Çırağan Caddesi Beşiktaş istikametine gitmek isteyen akım, Ortaköy’den kapatılacak Dereboyu Caddesi ve Bebek istikametine yönlendirilecektir.

Beşiktaş Eski Yıldız Caddesi, Barbaros Bulvarı, ara sokaklardan çıkan akım Balmumcu Kavşağı Zincirlikuyu istikametine yönlendirilecek.

Nişantaşı Kavşağı Rumeli Caddesi istikametine kapatılacak, Nişantaşı Kavşağı’ndan Fulya istikametine yönlendirilecek.

Teşvikiye Hüsrev Gerede Caddesi istikameti kapatılacak, Nişantaşı Kavşağı istikametine yönlendirilecek.

Ihlamur Kavşağı’ndan Şair Nedim Caddesi istikametine kapatılacak, Ihlamur Kavşağı’ndan Fulya istikametine yönlendirilecek.

Kadırgalar Caddesi Taksim ve Küçük Çiftlik Caddesi istikametine kapatılacak trafik akımı Bomonti Tünel istikametine yönlendirilecek.

Barbaros Bulvarı Beşiktaş istikametine Balmumcu Kavşağı’ndan kapatılacak, Balmumcu Kavşağı’ndan Levent Sarıyer istikametine yönlendirilecek.

Boğaziçi Köprüsü kuzey istikametinden geliş (Sait Çiftçi) Beşiktaş Ortaköy ayrımından kapatılacak, Haliç istikametine yönlendirilecek.

İhtiyaç halinde E-5 kuzey yol Mecidiyeköy ayrımı kapatılacak, alternatif Çağlayan Haliç istikametine yönlendirilecektir.

E-5 güney yol Mecidiyeköy ayrımı ihtiyaç halinde kapatılacak, trafik akımı Zincirlikuyu Levent istikametine verilecektir"

Kapak Fotoğrafı: Mustafa Tiğrek

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER