Türk futbol tarihine geçen olaylı Galatasaray-Fenerbahçe derbisinin yargı süreci nihayete erdi. 19 Mayıs 2024 tarihinde RAMS Park'ta oynanan ve maç sonu stadyum müdürü Ali Çelikkıran'ın darp edilmesiyle sonuçlanan olaylara ilişkin açılan davada, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın hazırladığı iddianame doğrultusunda karar açıklandı.
Yıldız isimlere 1 yıl 4 ay hapis cezası
Mahkeme heyeti, aralarında Fenerbahçeli futbolcular Jayden Quinn Oosterwolde ve Mert Hakan Yandaş’ın da bulunduğu 5 sanığın suçlu olduğuna hükmetti. Yapılan yargılama sonucunda sanıklar şu suçtan ceza aldı:
- Suç Tanımı: Haksız tahrik altında iştirak halinde kemik kırığına sebebiyet verecek şekilde kasten yaralama.
- Ceza Miktarı: Her bir sanık için 1 yıl 4 ay 11 gün hapis cezası.
Hükmün açıklanması geri bırakıldı
Davada şüpheli sıfatıyla yer alan Fenerbahçe Kulübü doktoru Ertuğrul Karanlık, eski yönetici Hulusi Belgü ve teknik direktör İsmail Kartal'ın oğlu Emre Kartal da aynı hapis cezasına çarptırıldı. Ancak mahkeme, sanıkların sabıkasız oluşu ve duruşmadaki tutumlarını göz önünde bulundurarak Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılmasına (HAGB) karar verdi. Bu karar uyarınca, sanıklar 5 yıl içinde kasten başka bir suç işlemezlerse bu ceza sicillerine yansımayacak ve düşecek.
Neler yaşanmıştı?
2023-2024 sezonunun 37. haftasında Fenerbahçe'nin deplasmanda Galatasaray'ı 1-0 mağlup ettiği maçın ardından sarı-lacivertli futbolcular ve teknik heyet sahada kutlama yapmak istemişti. Bu sırada çıkan arbedede Galatasaray Stad Müdürü Ali Çelikkıran darp edilmiş, olaylar polisin müdahalesiyle son bulmuştu. Çelikkıran'ın vücudunda oluşan kırıklar, Adli Tıp raporuyla belgelenmiş ve hukuki süreç başlatılmıştı.