Yaz okullarına giden çocuklar için kalp uyarısı

Çocuk Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, yaz okulları ve spor kamplarına katılacak çocuklar için kalp sağlığı uyarısında bulundu.

Okulların kapanmasıyla birlikte yaz tatiline giren binlerce çocuk için spor kampları ve yaz okulları cazip hale gelirken, uzmanlar önemli bir riske dikkat çekiyor: göz ardı edilen kalp rahatsızlıkları.

Çocuk Kardiyolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cemşit Karakurt, özellikle spor yapacak çocukların kalp sağlığı açısından değerlendirilmesinin hayati olduğunu belirtti. Karakurt, “Her 1000 doğumdan 10’unda doğuştan kalp hastalığı görülüyor ve bunların üçte biri ciddi vakalardan oluşuyor. Spor gibi efor gerektiren aktiviteler bu sorunları tetikleyebilir” dedi.

“Çocuklar da kalp krizi geçirebilir”

Prof. Dr. Karakurt, genç yaşta kalp krizi ve ani kalp durması gibi olayların artık daha sık görüldüğünü, bunun genetik yatkınlık kadar ritim bozuklukları, kalp kası hastalıkları ve damar anomalilerinden kaynaklanabileceğini vurguladı.

“Spor öncesi yapılacak bir EKG ve efor testi, hayat kurtarabilir. Bu tetkiklerle birçok ölümcül risk önceden saptanabilir,” diyen Karakurt, aileleri yaz okulu öncesi mutlaka doktora başvurmaları konusunda uyardı.

Hareketsiz yaşam tehlikesi: Kalp hastalığı çocuklukta başlıyor

Pandemiyle birlikte hareketsizliğin arttığını ve bu durumun obezite, hipertansiyon ve kolesterol sorunlarını beraberinde getirdiğini söyleyen Karakurt, kalp-damar hastalıklarının temelinin çoğu zaman çocuklukta atıldığını vurguladı.

“Çocukları hareketsizlikten kurtarıp spora teşvik ederken kalplerinin buna hazır olup olmadığını da bilmeliyiz,” diyen uzman, aile öyküsünde erken yaşta kalp hastalığı bulunan çocuklar için ekstra dikkat gerektiğini ifade etti.

"Ani kalp durmaları önlenebilir"

Belirtilerin çoğu zaman göz ardı edildiğini belirten Karakurt, göğüs ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı gibi şikâyetlerin ciddiye alınması gerektiğini söyledi. Özellikle yoğun tempolu yaz sporlarına katılacak çocukların öncesinde detaylı kalp taramasından geçmesi gerektiğini vurguladı.

Erken teşhisle hayatlar kurtarılabilir

Prof. Dr. Karakurt’un uyarısı net:

“Erken teşhisle birçok ani ölüm vakasının önüne geçilebilir. Yaz tatili boyunca çocuğunuzun eğlenmesini istiyorsanız, önce sağlığını garanti altına alın.”

Aileler ne yapmalı?

Yaz okullarına başvurmadan önce çocuk kardiyoloji uzmanına muayene olun

Özellikle kalp hastalığı öyküsü olan aileler dikkatli olmalı

EKG, efor testi ve kalp ultrasonu gibi temel taramalar yaptırılmalı

Şikayetleri hafife almayın: Göğüs ağrısı, bayılma, yorgunluk, çarpıntı gibi belirtiler varsa ihmal etmeyin

İLGİLİ HABERLER