© Muhalif 2024

Reisi’yi İran dronları mı buldu?

Seçkin Çakmak'ın kaleme aldığı 'Reisi’yi İran dronları mı buldu?' başlıklı yazı...

İran’ın 8. Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Azerbaycan ziyareti dönüşünde Bell 212 isimli eski bir helikoptere bindirilmesi ve kötü hava şartları neticesinde helikopterin çok sarp bir alana düşmesi sonucu ölmesi herkesi şoka uğrattı.

Peki gerçekten kaza mıydı?

Tabii ki hayır! 3 Helikopter kalkıyor ama sadece ve sadece üst düzey yetkililerin bulunduğu helikopter ne hikmetse kazaya uğruyor. Tesadüf diye bir şey yoktur.

Kim veya kimler yaptı?

Ortadoğu’da ya lider güçlüdür ya da liderden daha güçlü yapılar vardır. İran’da liderlerden daha güçlü yapılar vardır. Kimileri Kasım Süleymani’yi Amerika öldürene kadar tanımıyordu! Suikastin yapılış biçimine bakılırsa İran derin devletinin kontrolünde bir operasyon olduğunu düşünüyorum.

Düşen helikopterin enkazını kim buldu savaşı

İran resmi makamları kaza sonrası bölgeye yakın olmasından dolayı Türkiye’den yardım istemiş ve ülkemiz Akıncı Tiha ile gece görüşü olan Cougar marka helikopterle birlikte arama – kurtarma çalışmalarına destek vermişti. Öyle ki dünyanın gözü önünde enkaz bölgesine ilk Akıncı ulaşmış ve koordinatları İran’lı yetkililere paylaşarak enkaza daha geç ulaşılmasının önüne geçmişti. Bugün ise İran Kızılayı Başkanı Pirhossein Kolivan, arama kurtarma çalışmalarının tümüyle İranlı ekipler tarafından gerçekleştirildiğini ve herhangi bir ülkeden yardım alınmadığını belirtti. IRTV1 kanalının Savunma Masası Muhabiri Younes Şadlou ise, Türkiye’ye ait İHA’nın helikopterin yerini tespit edemediğini ve helikopter enkazının İranlı İHA’lar tarafından bulunduğunu açıkladı. Hatta bazı İranlılar Türkiye’nin yanlış koordinatlar paylaşarak arama – kurtarma ekibini yanılttığını bile iddia etmeye başladılar.

Dün ise Selçuk Bayraktar mikrofonlara konuşarak bu açıklamalara cevap olacak nitelikte teknik bilgilerle karşılığını verdi;

▪️ Derin vadiler vardı. O vadinin içine girdiğinizde ancak görüntü alabiliyorsunuz. 

▪️ Vadinin arasında manevra yaparak uçmak zorunda kaldı. Hiçbir İHA bunu yapmaz, insanlı araçlar da yapmaz. 

▪️ Bölgede 260 km'ye yakın rüzgar vardı. Kar, tipi, her türlü olumsuz hava şartları geçerliydi. 

▪️ AKINCI o kadar yoğun hava muhalefetinin olduğu şartlarda vadinin içerisine girerek bu görevi gerçekleştirdi. 

▪️ Bunu o şartlarda dünyada gerçekleştirecek tek İHA herhalde AKINCI'dır. dedi

Yani İran’ı anlamak mümkün değil. Yahu tele takılan dronlarınızla mı 50 yıllık bir helikoptere bindirdiğiniz reisinizin cenazesine ulaştınız! Açıklama gerçekçi durmuyor…

Öte yandan reklamın iyisi kötüsü olmaz. Akıncı adını dünyaya duyurmuş oldu. Flightradar; kaza gecesinin en çok izlenen uçuşunun, İran'da düşen helikopteri arayan Akıncı olduğunu ilan etti. Toplamda yaklaşık 2,8 milyon kullanıcı Akıncı'yı canlı takip etti. Dünya manşetlerinde kaza ve kaza noktasını tespit eden Akıncı’nın başarısı yer aldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 16 Şubat 1925 tarihinde Türk Tayyare Cemiyeti'nin (şimdiki ismiyle Türk Hava Kurumu'nun) açılışında söylediği gibi: “İstikbal göklerdedir.’’

Akıncı’nın başarısıyla ilgili Nevşin Hanım veya Fatih ALTAYLI’dan ziyade İsmail Saymaz gibi düşünüyorum. İsmail Saymaz’ın "Bayraktar'ı tebrik etmek gerekir, Türkiye açısından gurur verici bir durum" dediği gibi Türkiye’nin teknolojik gelişimi hususunda kim ne yapıyorsa alkışlamak gerekir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER