© Muhalif 2024

Porto Riko, evcil hayvanları yiyen yılanların istilası altında

Porto Riko’yu ele geçiren Boa yılanları ve pitonlar, çiftlik hayvanlarını, evcil hayvanları ve yerli kuşları yutarak yerel halkı çaresiz bıraktı.

Halk, sorun ilk kez 10 yıl önce ortaya çıktığından beri yılanların artan popülasyonunu çaresizce bastırmaya çalıştıklarını ancak hayvanların zamanla adanın  daha derinlerine doğru ilerleyerek adanın daha büyük alanlarını ele geçirdiğini ifade etti. 

Porto Riko Üniversitesi’nden biyolog Alberto R. Puente-Rolón, ”Burada ciddi bir sorunumuz var ve kuş türlerine yönelik ciddi bir tehdit söz konusu” diye konuştu. 

Güney ve Orta Amerika’ya özgü olan Boa yılanlarının, egzotik evcil hayvan ticaretiyle bağlantılı olarak kazara serbest bırakılmalarının ardından Porto Riko’da ilk kez 2012 civarında ortaya çıkmaya başladığı tahmin ediliyor. 

75 kiloluk yılanları kontrol altında tutacak hiçbir tabii yırtıcı olmadığından, Boa popülasyonu son on yılda patlama yaşadı.

Halk, devamlı olarak yılanlar tarafından avlanan ve öldürülen kedilerini ve tavuklarını korumaya çalışıyor. 

Öldürülen hayvanların karınlarında kediler, kuşlar ve dünyanın en nadir kuş türlerinden biri olan Porto Riko papağanı da dahil olmak üzere başka küçük memeliler de bulundu.

Uzmanlar bu yerli türlerin tükenmesinin Porto Riko’nun ekosistemi üstünde yıkıcı etkileri olabileceğini ve boa ve pitonların taşıdığı hastalıkların adanın daha küçük yerli yılanları için de tehlike oluşturduğunu söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER