Otomotiv piyasasında alarm: Satışlar çakıldı, maliyet altı fiyatlara yasak geldi

Dünyanın en büyük otomobil pazarı Çin’de satışlar son iki yılın en sert düşüşünü yaşadı. Hükümet, üreticilerin maliyetin altında araç satmasını yasaklayan yeni düzenlemelerle fiyat savaşına müdahale ederken, sektörün üç yılda 68 milyar dolarlık zarar yazdığı açıklandı.

Çin Otomobil Üreticileri Birliği (CAAM) verilerine göre, Çin’de binek araç satışları Ocak 2026’da geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,5 düşerek 1,4 milyon adede geriledi. Bu rakam, Şubat 2024’ten bu yana kaydedilen en sert düşüş oldu.

Aralık ayında 2,2 milyon araç satıldığı düşünüldüğünde, yalnızca bir ayda yaşanan talep daralması dikkat çekti.

Uzmanlara göre düşüşün başlıca nedenleri:

Ekonomik baskılar nedeniyle tüketicilerin büyük harcamalardan kaçınması

Elektrikli araçlara yönelik vergi teşviklerinin azaltılması

Takas ve destek programlarına ilişkin belirsizlik

Hükümetten net mesaj: Maliyet altı satış yasak

Çin Devlet Piyasa Düzenleme İdaresi, otomobil üreticileri, bayiler ve tedarikçiler için yeni kuralları devreye aldı. Buna göre maliyet altında satış açık şekilde yasaklandı.

Yetkililer, bu tür uygulamaların:

Rakipleri piyasadan silmeyi

Pazar hâkimiyeti kurmayı

Fiyat manipülasyonu yapmayı
amaçladığını vurguladı.

Kuralları ihlal eden şirketlerin ağır hukuki yaptırımlarla karşılaşabileceği belirtildi. Düzenlemeler ayrıca yanıltıcı fiyatlandırma ve fiyat sabitleme anlaşmalarını da hedef alıyor.

Fiyat savaşının faturası: 68 milyar dolar zarar

Çin Otomobil Bayileri Birliği üyesi Li Yanwei’ye göre, son üç yıldaki agresif rekabet 471 milyar yuan (yaklaşık 68 milyar dolar) üretim değeri kaybına yol açtı.

S&P Global Ratings ise Çin’de hafif araç satışlarının 2026’da yüzde 3’e kadar gerileyebileceğini öngörüyor.

Çinli üreticiler rotayı dış pazarlara çevirdi

İç pazardaki daralma ve arz fazlası, Çinli otomobil üreticilerini ihracata yöneltti. Ocak ayında binek araç ihracatı yıllık bazda yüzde 49 artarak 589 bin adede ulaştı.

Öne çıkan hedef pazarlar:

Avrupa

Latin Amerika

Kanada

Dünyanın en büyük elektrikli araç üreticilerinden BYD, 2026’da yurtdışı satışlarını 1,3 milyon adede çıkarmayı hedefliyor.

Avrupa ve Kanada’dan kritik hamleler

Çinli üreticilerin küresel büyümesini destekleyen adımlar da dikkat çekiyor:

Kanada, Çin yapımı elektrikli araçlara uygulanan yüzde 100 gümrük vergisini düşürdü

Avrupa Birliği ile yapılan yeni anlaşmalar, Çinli elektrikli araçların pazara girişini kolaylaştırabilir

Volkswagen’in Çin’de üretilen CUPRA elektrikli araçları için özel vergi muafiyeti kabul edildi

Küresel dengeler değişiyor

S&P Global Ratings analisti Claire Yuan’a göre, iç pazardaki zorluklara rağmen Çin otomotiv sektörünün küresel büyümesi sürecek. Yuan, “Çin otomobil endüstrisinin ivme kaybedeceğini öngörmüyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Uzmanlar, Çinli üreticilerin agresif ihracat stratejisinin özellikle elektrikli araç pazarında küresel rekabeti daha da sertleştireceği görüşünde.

İLGİLİ HABERLER