Hülya Özmen- Muhalif Özel
TBMM Genel Kurulu'nun yarın 7 Mayıs oturumunda DEM Partili Meclis Başkanvekili, sinemacı, yönetmen, senarist Sırrı Süreyya Önder’e, saygı duruşu merasimiyle veda edilecek. Genel Kurul'un 14.00 'da açılacak oturumunda 62 yaşında hayatını kaybeden Önder için, iç tüzük hükmü ve Başkanlık Divanı kararı uyarınca, bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak. Önder'le ilgili konuşmaların gün boyu sürmesi bekleniyor.
Genel Kurul da en son Saadet Partisi Kocaeli Milletvekili Hasan Bitmez’in vefatı nedeniyle 15 Aralık 2023 günü saygı duruşu düzenlenmişti. TBMM üyeliği devam ederken vefat eden milletvekilleri için genel bir Başkanlık Divanı kararı alındığı için kişiye özel karar almaya ihtiyaç bulunmuyor. Saygı duruşu, Genel Kurul’da bulunanların Başkan’ın davetiyle ayakta sessiz ve hareketsiz bir dakikalık kısa merasim olarak gerçekleştiriliyor.
Sırrı Süreyya Önder, 13 yıl önce idama ilişkin kanunun yürürlükten kaldırılmasını talep etmişti.
Meclis’te sol muhalefet partilerinin, idama ilişkin kanunun yürürlükten kaldırılmasına ilişkin çok sayıda kanun teklifi bulunuyor. Hayatını kaybeden Sırrı Süreyya Önder, 13 yıl önce 2012 yılında BDP Milletvekilliği sırasında ilk imza sahibi olarak verdiği kanun teklifinde, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ın ölüm cezalarının yerine getirilmesine dair kanunun yürürlükten kaldırılmasını istemişti.
6 Mayıs 1972: Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın idam edildikleri tarih.
Türkiye'de, Türk ve Kürt ve halklarının barış- kardeşlik içinde yaşaması ve tam bağımsız Türkiye söyleminin ilk öncülerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edildi.