Antalya Finike Limyra Antik Kenti'nde 43 yıl sonra Zeus Tapınağı bulundu

1982’den beri yeri bilinmeyen Zeus Tapınağı, Limyra Antik Kenti’nde yapılan kazılarda ortaya çıkarıldı. Tapınağın klasik döneme ait olduğu belirlendi.

Antalya Finike'deki Limyra Antik Kentinde yapılan kazı çalışmalarında, 1982 yılından bu yana varlığı bilinen ancak yeri tespit edilemeyen Zeus Tapınağı'nın bir bölümü gün yüzüne çıkarıldı.

Tapınağın Yeri ve Özellikleri

Limyra Koordinatör Kazı Başkanı Doç. Dr. Kudret Sezgin, tapınağın klasik dönemde inşa edildiğini ve Hellenistik ile Roma İmparatorluğu döneminde kentin baş tanrısı Zeus’a adandığını belirtti. Tapınağın doğu cephesi olarak adlandırılan ana giriş bölümü ve sundurma olarak tanımlanan ante duvarları açığa çıkarıldı. Tapınağın ön cephesi 15 metre genişliğinde. Bizans döneminde tapınağın üzerine bir sur inşa edilmiş ve kutsal oda, surun dış kısmında kalan portakal bahçesinin altında kalmış.

Kentin Tarihi ve Arkeolojik Bulgular

Tapınakta bulunan seramikler sayesinde kentin yerleşim tarihinin 5 bin yıl öncesine dayandığı anlaşıldı. Bu keşif, Limyra'nın şehirleşme sürecine dair kabul gören teorilerin yeniden değerlendirilmesini sağladı. Roma Caddesi altında tespit edilen propilon denilen anıtsal kapının klasik dönemde tapınağın kutsal alanına giriş sağladığı, Hellenistik dönem sur duvarının ise tapınağın çevre koruma duvarı olduğu belirlendi.

Kazı Çalışmaları ve Gelecek Planları

Doç. Dr. Sezgin, tapınağın bulunduğu alanın kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından kazıların burada sürdürüleceğini açıkladı. Bu keşif, Limyra Antik Kenti'nin arkeolojik ve tarihi değerini önemli ölçüde artırıyor.

İLGİLİ HABERLER