Hüseyin İnan Kimdir?
Hüseyin İnan, 1949 yılında Kayseri'nin Sarız ilçesine bağlı Bozhöyük köyünde doğdu. İlk ve ortaokul eğitimini Sarız’da, lise öğrenimini ise Kayseri’de tamamladı. 1966 yılında ODTÜ İdari Bilimler Fakültesi’ne kaydoldu.
Üniversite yıllarında siyasete atılan İnan, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Milli Demokratik Devrim (MDD) hareketleriyle tanıştı. Ancak zamanla daha radikal ve örgütlü bir mücadeleyi savunarak, kır gerillası fikrine yöneldi. Bu fikir çerçevesinde kurulan Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu (THKO)’nun öncü kadrolarından biri oldu.
Filistin'e Gidişi ve Gerilla Eğitimi
1969 yılında arkadaşlarıyla birlikte Filistin’e giderek El Fetih kamplarında gerilla eğitimi aldı. Burada İsrail'e karşı bazı silahlı eylemlere de katıldı. 1970 yılında Türkiye'ye döndü ve Diyarbakır-Gaziantep yolunda bir otobüste yakalandı. Kısa süren tutukluluğun ardından serbest bırakıldı.
Silahlı Eylemler ve Yakalanışı
Serbest kaldıktan sonra tekrar Ankara’ya döndü ve Deniz Gezmiş ile birlikte THKO’nun kuruluşunu resmileştirdi. Örgüt bünyesinde çeşitli silahlı eylemlerde yer aldı:
- Türkiye İş Bankası Emek Şubesi soygunu
- ABD askerî tesislerine baskın
- Amerikalı askerlerin kaçırılması
23 Mart 1971'de Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde bir pusuda yakalandı.
İdam Süreci
Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan ile birlikte Ankara 1 No’lu Sıkıyönetim Askeri Mahkemesi tarafından yargılanarak 9 Ekim 1971'de idama mahkûm edildi. İdamların önlenmesi için kamuoyunda büyük bir çaba gösterilse de, sonuç alınamadı.
6 Mayıs 1972 tarihinde Ankara Merkez Cezaevi’nde Deniz Gezmiş ve Yusuf Aslan’la birlikte idam edildi.
Son Sözleri
“Ben şahsî hiçbir çıkar gözetmeden halkımın mutluluğu ve bağımsızlığı için savaştım. Bu bayrağı bu ana kadar şerefle taşıdım. Bundan sonra bu bayrağı Türk halkına emanet ediyorum. Yaşasın işçiler, köylüler ve yaşasın devrimciler. Kahrolsun faşizm!”