139 yıllık Alman pil devi Varta resmen iflas başvurusunda bulundu

Almanya’nın en köklü sanayi kuruluşlarından 139 yıllık pil üreticisi Varta AG, katlanan finansal kriz ve yeni yatırımların sağlanamaması üzerine dört şirketi için öz yönetimli iflas başvurusunda bulundu.

Dünyanın en bilinen pil üreticilerinden Ellwangen merkezli Varta AG, derinleşen mali sıkıntılar nedeniyle resmi iflas sürecini başlattı. Stuttgart Asliye Ticaret Mahkemesi’ne başvuruda bulunan şirket, borçlarını yeniden yapılandırarak operasyonel devamlılığı sağlamayı hedefliyor. Mahkemenin kararıyla sürece geçici iflas idarecisi olarak Avukat Tobias Wahl atanırken, başvurunun Varta AG’nin yanı sıra Varta Microbattery GmbH, Varta Micro Production GmbH ve Varta Storage GmbH şirketlerini de kapsadığı bildirildi.

Apple ile sonlanan iş birliği krizi tetikledi

Şirketi iflasın eşiğine getiren en kritik etkenlerin başında, uzun süredir en büyük müşterilerinden biri olan ABD’li teknoloji devi Apple’ın tedarik stratejisini değiştirmesi yer alıyor. Kablosuz kulaklıklar için batarya üretimi yapmak amacıyla Almanya’daki tesislerine yüksek miktarda yatırım yapan Varta, Apple’ın maliyetleri düşürmek adıyla Asyalı üreticilere yönelmesi sonucu ciddi bir gelir kaybına uğradı. Avrupa’daki yüksek enerji ve işçilik maliyetlerinin yanı sıra döviz kurlarındaki dalgalanmalar da eklenince şirketin mali dengesi bozuldu. Son yapılan bağımsız analizler, dev üreticinin faaliyetlerini sürdürebilmek için kısa vadede iki haneli milyon avro seviyesinde acil ek finansmana ihtiyaç duyduğunu ortaya koydu.

Üretim durmayacak, ev tipi piller süreç dışında kalacak

Varta yönetimi, mahkeme gözetiminde yürütülecek geçici öz yönetim modeli sayesinde fabrikalarda üretimin durmayacağını, şirket yönetiminin görevde kalarak çalışanların maaşlarını ödemeye devam edeceğini açıkladı. Şirketin en kârlı iş kollarından biri olan ev tipi pil birimi (Varta Consumer Batteries) ise hukuki ve mali açıdan bağımsız yapısı sebebiyle bu iflas sürecinin dışında tutuldu. Süreç kapsamında Deutsche Bank ve bazı yatırım fonlarının bu kârlı tüketici birimini devralmayı değerlendirdiği, büyük hissedarlardan Michael Tojner’in ise mikro pil ve depolama çözümleri birimlerini kurtarmak amacıyla görüşmelerini sürdürdüğü belirtiliyor.

İLGİLİ HABERLER