© Muhalif 2024

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Taksim'de 1 Mayıs'a izin vermeyeceklerini açıkladı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 1 Mayıs'ın Taksim'de kutlanmayacağını açıkladı.

Yerlikaya, "Sosyal medyadan çağrı yapan terör örgütlerinin, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarını eylem ve propaganda sahası haline getirmelerine asla müsade etmeyeceğiz" dedi.

"Önceliğimiz huzur ve güvenlik"

Bakan sözlerine şöyle devam etti: "Bizim önceliğimizde böylesine önemli bir mega şehrin huzuru, güvenliği ve kamu düzenidir elbette. Yine bildiğiniz üzere İstanbul genelinde toplantı ve gösteri yürüyüşü yer ve güzergahı valimizce her yıl Ocak ayında tespit ve ilan edilmektedir.

Ve bu yıl İstanbul'da 40 ayrı yer ve güzergah ilan edilmiştir. Tıpkı geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi İşçi konfederasyonları ve onlara bağlı sendikaların ilan edilen yerlere yaptıkları müracaatlara izin verilmektedir.

Ancak bu yıl, bir konfederasyon ve bazı sendikalar 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak için hem yazılım başvuruda bulundular, hem de Taksim'de buluşalım çağrısı yapmaya devam ediyorlar. Oysa kendilerine bu taleplerine izin verilmeyeceği İstanbul Valiliğimiz tarafından yazılı olarak bildirildi. Ayrıca görüyoruz ki terör örgütleri de son 1 haftadır 54 ayrı sosyal medya hesabından Taksim meydanına gelin çağrısı yapıyorlar.

Taksim Meydanı, toplantı ve gösteri yürüyüşü için uygun değildir

Burada çok açık ve net bir şekilde ifade etmek istiyorum. Taksim Meydanı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanunu kapsamında belirlenen ve ilan edilen yer ve güzergahlar arasında değildir. Çünkü Taksim Meydanı ve çevresi konumu itibariyle toplantı ve gösteri yürüyüşü için uygun değildir. Araç ve yaya akışının çok yoğun olduğu bu bölge güvenlik tedbirlerinin alınmasını zorlaştırdığı gibi Kişi hak ve özgürlüklerinin korunmasında da ciddi riskler barındırmaktadır.

Bir hak ve özgürlüğü koruma adına, mülkiyet hakkı, serbest ticaret yapma hakkı, seyahat hak ve özgürlüğü ile diğer kişisel hak ve hürriyetleri riske edilemez sosyal medyadan çağrı yapan terör örgütlerinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kutlamalarını bir eylem ve propaganda sahası haline getirmelerine asla ve asla müsaade etmeyeceğiz.

Güvenlik önlemleri

Değerli arkadaşlar. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nün huzur ve güven ortamında kutlanması amacıyla 1 Mayıs'ta İstanbul'da toplam 29 cadde ve bu caddelere açılan sokaklar trafiğe kapatılacaktır. Yine il genelinde de 264 noktada toplam 42 bin 434 polisimiz görev yapacaktır. Ayrıca 1 Mayıs emek ve dayanışma gününde İstanbul Valiliğine başvuran Konfederasyon ve onlara bağlı Sendikaların belirli sayıdaki temsilcileri Taksim anıtına çelenk koyabilecek, basın açıklaması yapabilecek, kazancı yokuşuna karanfil bırakarak saygı duruşunda bulunabileceklerdir.

Buraya gelmeden önce valimizden bu vakte kadar bu amaçla müracaat sayılarını aldım. 11 müracaat var ve onları saymak istiyorum: Türk İş, Hak İş, Bağımsız Hepsen, Birleşik Kamu İş, Bağımsız Teçsen, Memursen, Haksen, Mesam, Sime Sen, Sahim Sen müracaatlarını yaptılar. Taksim'de çelen koyma, saygı duruşu, basın açıklaması gibi yapmayı arzu ettikleri bu faaliyetlerle ilgili sayılarını emniyetimize, valiliğimize evet bildirdiler ve onlar daha önceki yıllarda olduğu gibi bu faaliyetlerini orada gerçekleştirebilecekler ve müracaatlar da devam ediyor.

"Referansımız hukuk ve insan haklarıdır"

Değerli arkadaşlar göreve başladığımız ilk günde ifade ettiğimiz gibi bizim temel referansımız hukuk ve insan haklarıdır. Kişi hak ve özgürlüklerinin kullanılmasından ödün vermedik, vermeyeceğiz. Emek çok kutsal bir kavram ve yürekten ifade ediyorum ki emek olmasaydı Türkiye olmazdı. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün ifade ettikleri gibi milli hedef belli olmuştur. Ona ulaşacak yolları bulmak Zor değildir. Denebilir ki "Hiçbir şeye muhtaç değiliz, yalnız bir tek şeye çok ihtiyacımız vardır, çalışkan olmak" Evet, yüreği kocaman işçilerimiz, sağduyu sahibi çalışkan emekçilerimiz büyük ve güçlü Türkiye'nin harcında onların yani sizlerin kutsal alın terleri var."

Değerli basın mensuplarımız, sizlerin aracılığıyla bir kez daha tüm emekçi kardeşlerimizin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyor, sizleri sevgi ve saygıyla selamlıyorum."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER