Van Gölü'nün incisi Akdamar'da 14. ayin heyecanı: Hazırlıklar tamamlandı

Van'daki tarihi Akdamar Kilisesi, 6 Eylül'de gerçekleşecek 14'üncü ayin için gün sayıyor. Bölgedeki tekne kaptanları, yoğun ziyaretçi akınına karşı tüm hazırlıklarını bitirdi.

Van Gölü'nün eşsiz manzarasına ev sahipliği yapan Akdamar Adası, 1100 yıllık tarihi Surp Haç Kilisesi'nde düzenlenecek olan geleneksel ayine hazırlanıyor. Bu yıl 14'üncüsü gerçekleştirilecek olan dini tören, 6 Eylül Pazar günü Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan'ın riyasetinde yapılacak. Bölge turizmi açısından da büyük önem taşıyan etkinlik için hem yerel yönetimler hem de ulaşım hizmeti veren esnaflar hummalı bir çalışma yürütüyor.

Restorasyonla başlayan süreç

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2005 yılında başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından 2007 yılında anıt müze statüsüyle kapılarını açan kilise, 2010 yılından bu yana yılda bir kez ibadete açılıyor. 95 yıllık aranın ardından yeniden başlayan bu gelenek, her yıl yurt içinden ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçiyi Van'da buluşturuyor. Ayinin huzur ve düzen içinde geçmesi adına Van Valiliği ve ilgili kurumlar koordineli bir şekilde hazırlıklarını sürdürüyor.

Van Gölü'nün incisi Akdamar'da 14. ayin heyecanı: Hazırlıklar tamamlandı

Tekne seferlerinde yoğunluk beklentisi

Adanın ulaşımını sağlayan Gevaş ilçesindeki Akdamar İskelesi'nde ise hareketlilik başladı. Ayin günü yaşanması beklenen yoğunluk için 15 tekne ile hizmet vereceklerini belirten tekne kaptanı Erkan Avcı, tüm bakımların tamamlandığını ifade etti.

Avcı, geçmiş yıllara oranla daha fazla ziyaretçi beklediklerini belirterek, Pazar günü adaya gelecek misafirleri en iyi şekilde ağırlamak için hazır olduklarını dile getirdi. Ayin öncesinde adayı ziyaret etmek isteyen turistlerin de ulaşımını sağlayan tekne işletmecileri, bölgedeki turizm hareketliliğinden memnuniyet duyuyor.

İLGİLİ HABERLER