İzmir’in Seferihisar ilçesinde yaşayan 51 yaşındaki Sevgi Sapmaz’ın evine diyaliz cihazı kuruldu. Dört aylık eğitimi tamamlayan Sapmaz, haftada üç gün ve sekizer saat sürecek tedavisini artık kendi evinde uygulayacak.
Sapmaz’ın böbrek yetmezliği yedi yıl önce, şiddetli bacak ağrısıyla hastaneye başvurmasının ardından tespit edildi. Önce hemodiyaliz, ardından doktorlarının önerisiyle periton diyalizi uygulanan Sapmaz, periton diyalizinin zamanla yetersiz kalması üzerine yeniden hastanede hemodiyalize başladı.
Üç saatlik yol sona eriyor
Hastaneye gidiş ve dönüşün üç saat sürdüğünü anlatan Sapmaz, evdeki cihaz sayesinde bu yorgunluktan kurtulacağını, zamanını arkadaşları ve günlük yaşamı için kullanabileceğini söyledi. Sağlık Bakanlığı onayıyla ulaştırılan cihazın yanında tedavide gereken serum ve enjektör gibi malzemeler de sağlandı.

Sapmaz, su kullanımında yüzde 50 indirim bulunduğunu belirterek, sekiz saat çalışan cihaz nedeniyle elektrik faturası için de aynı oranda destek talep etti.
Eşi Cemal Sapmaz da yıllardır sabah saat 06.00’da başlayan hastane yolculuklarının bitecek olmasından memnun olduklarını dile getirdi. 88 yaşındaki Sapmaz, eşinin tedavisini kendi başına yürütebilmek için büyük çaba gösterdiğini söyledi.
Hastanenin ikinci evde diyaliz hastası
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Tutku Duman Şahan, Sevgi Sapmaz’ın evde diyalize geçen ikinci hastaları olduğunu açıkladı. Şahan, uygun hastalara hastanede birebir eğitim verildiğini, eğitimi başarıyla tamamlayanların ev koşullarının da ziyaretle denetlendiğini belirtti.

Sağlık ekibi Sapmaz’ın ilk ev seansına eşlik edecek; sonraki uygulamaları ise Sapmaz kendisi yapacak. Şahan’a göre evde tedavi, hastaneye gidiş gelişleri kaldırırken ilaç, beslenme ve sıvı kısıtlamasının daha konforlu yönetilmesine imkân sağlıyor. Hastanede eğitim alan başka hastalar da bulunuyor ve diyaliz sıklığı kişinin durumuna göre belirleniyor.
Dört ayda cihazı kullanmayı öğrendi
Evde Diyaliz Hemşiresi Pınar Türkel, Sapmaz’ın dört ay boyunca tıbbi işlemleri ve cihazın kullanımını öğrendiğini söyledi. Türkel, gece uyku sırasında uygulanabilen sekiz saatlik tedavinin hastaların çalışmasına, eğitimine veya sosyal yaşamına devam etmesi için alan açtığını belirtti.
Elektrik ya da su kesintisi halinde ilgili kurumlarla iletişim kurularak kesintinin süresinin öğrenilebildiğini aktaran Türkel, tedavi planının da bu bilgiye göre düzenlenebildiğini ifade etti.