Güzellik uğruna kabusu yaşadılar: Botoks sonrası 16 kişi hastanelik oldu

Antalya'da son üç ayda estetik amaçlı botoks yaptırdıktan sonra zehirlenme şüphesiyle hastaneye başvuran 16 kişi tedavi altına alındı. Uzmanlar, yetkisiz kişilerce yapılan işlemlerin hayati risk taşıdığı konusunda uyarıyor.

Antalya'da son üç ay içerisinde kozmetik amaçlı botoks uygulaması yaptırdıktan sonra ciddi sağlık sorunları yaşayan 16 kişi, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne başvurdu. Konuşma, yutkunma ve nefes alma güçlüğü gibi ağır semptomlarla hastaneye gelen vakaların bir kısmı yoğun bakımda tedavi görürken, bazı hastalar solunum cihazına bağlanmak zorunda kaldı. Yaşanan olaylar, estetik işlemlerdeki denetim ve uzmanlık konusunu yeniden gündeme getirdi.

Doktor yerine sekreter yaptı iddiası

Tedavi gören hastalardan F.F., yaşadığı korku dolu süreci anlatarak işlemin bir doktor tarafından değil, sekreter tarafından gerçekleştirildiğini öne sürdü. F.F., "Bir doktor kliniğine gittim ancak botoks işlemini sekreter yaptı. İşlemden birkaç gün sonra göz kapağım düştü ve yutma güçlüğü yaşamaya başladım" ifadelerini kullandı. Uzmanlar, bu tür işlemlerin mutlaka yetkin hekimler tarafından, ruhsatlı sağlık kuruluşlarında yapılması gerektiğinin altını çiziyor.

Güzellik uğruna kabusu yaşadılar: Botoks sonrası 16 kişi hastanelik oldu

Uzmanlardan hayati uyarılar

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Ebru Apaydın Doğan, hastaların solunum problemleri ve kas güçsüzlüğü gibi ağır tablolarla geldiğini belirterek, "Etken maddesi bilinmeyen ürünlerin veya uzman olmayan kişilerin yaptığı uygulamalar toksin zehirlenmesine yol açıyor" dedi. Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Aslıhan Yürüktümen Ünal ise hastaların hayati tehlikesinin öncelikli olarak değerlendirildiğini ve gerektiğinde solunum desteği sağlandığını vurguladı.

Nörolojik tedaviler aksamamalı

Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr.

Güzellik uğruna kabusu yaşadılar: Botoks sonrası 16 kişi hastanelik oldu

Ebru Barçın, kozmetik uygulamalar ile nörolojik tedavilerin birbirinden ayrılması gerektiğini belirtti. Barçın, "Kozmetik amaçlı yapılan hatalı işlemler nedeniyle hastaların nörolojik tedavilerini aksatmasından endişe ediyoruz.

Botulinum toksin uygulaması, uzman ellerde yapıldığında nörolojik hastalıklarda güvenli bir tedavi yöntemidir" şeklinde konuştu. Yetkililer, özellikle son dönemde estetik uygulamaların kapsamının genişletilmesiyle birlikte, vatandaşların ruhsatlı merkezleri tercih etmeleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini hatırlatıyor.

İLGİLİ HABERLER