Ege'de yeni sezon öncesi umutlar yüksek: Palamut bolluğu sofralara ucuzluk olarak yansıyacak

İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, bu yıl denizlerde palamut bolluğu yaşanacağını belirterek, vatandaşların uygun fiyatla bol protein tüketebileceğini söyledi.

İzmir'de balıkçılar, 15 Nisan'da başlayan av yasağının ardından yaklaşık 4,5 ay süren hazırlık dönemini tamamladı. Teknelerin bakımı, ağların onarımı ve boya işlemleri büyük ölçüde bitti. Yeni sezon öncesi son hazırlıklarını sürdüren balıkçılar, bereketli bir dönem bekliyor.

İzmir Balıkçı İş Adamları Derneği Başkanı Mehmet Şahin Çakan, yeni sezonda palamut bolluğu yaşanacağını belirterek, "Bu sene denizlerin padişahı palamut olacak. Halkımız protein ihtiyacını bol miktarda, ucuz ve kaliteli şekilde tüketecektir" dedi. Çakan, geçen sezonun iyi geçtiğini ancak bu yıl daha verimli bir dönem beklediklerini ifade etti.

Karadeniz'de palamut yavruları denizleri doldurdu

Çakan, geçen yıl yağmurların az olması ve deniz suyu sıcaklığının yüksek seyretmesi nedeniyle sezonu erken kapattıklarını hatırlattı. Bu yıl ise iklim koşullarının ve yağışların olumlu etkisiyle Karadeniz'de palamut üreme oranının çok yüksek olduğunu vurguladı. "Ortalama bir palamut 1,5 milyon civarında yavru bıraktı. Bu yavruların yüzde 70-80'i denizlerde tutundu. Denizde inanılmaz derecede palamut olacağının işaretini görüyoruz" diye konuştu.

Ege'de yeni sezon öncesi umutlar yüksek: Palamut bolluğu sofralara ucuzluk olarak yansıyacak

Ege'de de bereketli sezon bekleniyor

Ege'de de rutin olarak sardalya, hamsi, kolyoz ve istavrit avcılığı yapıldığını belirten Çakan, bu durumun sezonun bereketli geçeceğine işaret ettiğini söyledi. Geçen yıl yaklaşık 10 milyon dolarlık hamsi ihracatı gerçekleştiğini, palamut ihracatının ise olmadığını aktaran Çakan, bu yıl palamudun hem iç piyasada hem ihracatta büyük talep göreceğini ifade etti.

Palamut 50-60 TL'den satılabilir

Palamudun bu sezon uygun fiyatla tüketiciye ulaşacağını dile getiren Çakan, "Bir palamudun ortalama ağırlığı 1 ila 1 kilo 250 gram civarında. Bir palamudun halkımıza 50-60 TL'den satılacağına çok eminim. Belki daha düşük fiyatlara da satılır. Çünkü denizde bu sene inanılmaz derecede palamut hareketliliği göstergesi var" dedi. Çakan, vatandaşların bu sezon bol ve ucuz balık tüketebileceğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER