Demansla mücadelesinde çini sanatını kalkan yaptı: 86 yaşında 40 eser üretti

Tekirdağ'da demans teşhisi konulan 86 yaşındaki Tuncel Var, kızının desteğiyle başladığı çini sanatıyla hem hastalığının seyrini yavaşlattı hem de kısa sürede 40 özgün esere imza attı.

Tekirdağ'ın Çorlu ilçesinde yaşayan 86 yaşındaki Tuncel Var, demans hastalığıyla mücadelesinde sanatın iyileştirici gücünü keşfetti. Uzun yıllar özel sektörde yöneticilik yaptıktan sonra emekli olan ve dört yıl önce demans teşhisi konulan Var, kızı Handan Var'ın teşvikiyle yedi ay önce çini sanatına adım attı. Bu süreçte çiniyi bir yaşam biçimi haline getiren Var, hastalığının ilerlemesini yavaşlatırken ortaya koyduğu 40 eserle de azmiyle örnek oluyor.

Sanatla gelen moral ve iyileşme

Tuncel Var, çini sanatıyla tanışmasının hayatına yeni bir anlam kattığını belirterek, yaşın sadece bir rakamdan ibaret olduğunu vurguladı. 86 yaşında olmasına rağmen üretmenin kendisine büyük bir motivasyon sağladığını ifade eden Var, eserlerini geniş kitlelerle paylaşmak için sergi hazırlıklarına başladığını dile getirdi. Kızı Handan Var ise babasının hem kendi sağlık sorunları hem de annesinin rahatsızlığı nedeniyle zor bir dönemden geçtiğini, çini atölyesinin babası için hem bir rehabilitasyon merkezi hem de sosyalleşme alanı olduğunu belirtti.

Demansla mücadelesinde çini sanatını kalkan yaptı: 86 yaşında 40 eser üretti

Ustalardan tam not alan azim

Çini ustası Banu Kafalılar, Tuncel Var'ın atölyedeki disiplinli çalışmasına dikkat çekerek, demans hastası olmasına rağmen Var'ın ellerinin hiç titremeden büyük bir titizlikle çalıştığını ifade etti. Kafalılar, baba ve kızın atölyeye büyük bir mutlulukla geldiklerini ve bu sürecin hem sanatsal hem de duygusal açıdan çok verimli geçtiğini söyledi. Aile, Tuncel Var'ın bu başarısını taçlandırmak için yakın zamanda bir sergi düzenlemeyi planlıyor.

İLGİLİ HABERLER