Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Sütderesi köyü kırsalında piknik yapan bir grup vatandaş, beklenmedik bir ziyaretçiyle karşılaştı. Akşam saatlerinde bölgeye gelen tilki, piknik alanına kadar sokularak vatandaşların verdiği yiyecekleri afiyetle yedi. O anlar ise piknikçiler tarafından cep telefonu kamerasıyla saniye saniye kaydedildi.
Doğal yaşam alanlarında dikkatli olunmalı
Bitlis'in zengin yaban hayatı, zaman zaman yerleşim yerlerine yakın bölgelerde insanlarla karşı karşıya geliyor. Uzmanlar, yaban hayvanlarının yiyecek arayışı nedeniyle insanlara yaklaşabileceğini ancak bu durumun ciddi riskler barındırdığını vurguluyor. Bitlis Eren Üniversitesi'nden Doç. Dr. Cihan Önen, yaban hayvanlarının sevimli görünüşlerine aldanılmaması gerektiğini belirterek, vatandaşların bu tür karşılaşmalarda güvenli mesafeyi korumalarının hayati önem taşıdığını ifade etti.

Uzmanlardan hastalık uyarısı
Doç. Dr. Önen, yaban hayvanlarıyla kurulan yakın temasın ısırılma, yaralanma ve kuduz gibi bulaşıcı hastalık risklerini beraberinde getirdiğini hatırlattı. Doğal yaşam alanlarına müdahale edilmemesi gerektiğini vurgulayan Önen, vatandaşları yaban hayvanlarına karşı daha duyarlı ve mesafeli olmaya davet etti. Bölgedeki ayı, tilki ve kurt gibi yaban hayvanlarının doğal döngüsünün korunması için insan müdahalesinin en aza indirilmesi gerektiği belirtiliyor.