Başkentte şaşırtan bulgu: 66 milyon yıllık deniz canlısı antik kentte ortaya çıktı

Ankara'nın Gölbaşı ilçesindeki Külhöyük kazılarında bulunan 66 milyon yıllık deniz canlısı fosili, bölgenin tarihine dair yeni soru işaretleri doğurdu.

Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde sürdürülen Külhöyük kazı çalışmaları, bölgenin jeolojik ve arkeolojik geçmişine dair ezber bozan bir keşfe sahne oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, kazı alanında 66 milyon yıl öncesine tarihlenen bir Gastropoda fosili gün yüzüne çıkarıldı. Karından ayaklı bir salyangoz türüne ait olduğu belirlenen bu fosil, Orta Anadolu'nun bir dönem sular altında kaldığı Tetis Denizi'nin son evrelerine dair önemli veriler sunuyor.

Antik yerleşimde gizemli fosil

Keşfin en dikkat çekici yanı ise fosilin bulunduğu lokasyon oldu. 5 bin yıllık bir geçmişe sahip Hatti ve Hitit yerleşimi olan Külhöyük'te bulunan bu kalıntının, bölgede yaşayan antik dönem insanları tarafından buraya getirilmiş olabileceği üzerinde duruluyor. Bu durum, milyonlarca yıllık doğal bir oluşumun, çok daha sonraki bir medeniyetin yaşam alanına nasıl dahil edildiğine dair yeni bir araştırma sürecini tetikledi.

Kazılar hız kesmeden devam ediyor

2021 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsünde yürütülen çalışmalar, Ankara Üniversitesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle Doç. Dr.

Başkentte şaşırtan bulgu: 66 milyon yıllık deniz canlısı antik kentte ortaya çıktı

Derya Yılmaz Tekin başkanlığında gerçekleştiriliyor. Bakan Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, Külhöyük'ün daha önce de Hitit dönemine ait tohum kalıntılarıyla dikkat çektiğini hatırlatarak, bu yeni bulgunun Ankara'nın doğal tarihine ışık tuttuğunu vurguladı.

Uzmanlar, kazıların bölgenin hem arkeolojik hem de doğal geçmişini aydınlatmaya devam edeceğini belirtiyor.

İLGİLİ HABERLER