Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Türkiye’nin yaban hayatını korumak için yeni tazminat listesini yayımladı.
Listenin zirvesinde Anadolu parsı var. Bu nadir türü avlayanlar 30 milyon TL’ye kadar tazminat ödemek zorunda kalacak.
Doğu yaban koyununu vurmanın bedeli 6 milyon TL, çizgili sırtlanınki 2,5 milyon TL. Yaban keçisi için 650 bin TL, karakulak için 600 bin TL, alageyik içinse 500 bin TL ceza uygulanacak.
Küçük Hayvanlar İçin Bile Yüklü Cezalar
Listede sadece büyük memeliler değil, küçük türler de yer alıyor.
Sincap avlayan bir kişi 10 bin TL,
Ada tavşanı 3 bin 500 TL,
Tilki ya da çakal avlayan biri ise 2 bin 500 TL ceza ödeyecek.
Kurum ayrıca kaçak avcılara yalnızca para cezası değil, 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası da uygulanabileceğini bildirdi.
“Doğa Koruma Herkesin Görevi”
DKMP yetkilileri, avcıları güncel tür listelerini ve sezon kurallarını takip etmeye çağırdı. Şüpheli avlanma durumlarının, DKMP birimleri veya kolluk kuvvetlerine bildirilmesi istendi.
Yetkililer, “Yaban hayatı korumak sadece devletin değil, her vatandaşın görevi” diyerek çağrıda bulundu.