Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), gezegeni serinleten La Nina hava olayının eylülden itibaren etkili olmaya başlayacağını duyurdu. Ancak rapora göre, La Nina’nın geçici soğutucu etkisine rağmen sıcaklıklar dünyanın büyük bölümünde ortalamanın üzerinde kalacak.
La Nina ve El Nino Dengesi
WMO’nun yayımladığı güncelleme raporunda, Mart 2025’ten bu yana ne El Nino ne de La Nina koşullarının görülmediği, nötr iklim koşullarının devam ettiği belirtildi. Ekvator Pasifik’te deniz yüzeyi sıcaklıklarının ortalamaya yakın seyrettiği ve bu durumun eylülde başlaması beklenen La Nina için zemin hazırladığı aktarıldı.
Sıcaklık Beklentisi
Raporda, eylül-kasım aylarında hem kuzey hem de güney yarım kürenin büyük bölümünde sıcaklıkların normalin üzerinde olacağı vurgulandı. Bu durum, La Nina’nın etkisine rağmen küresel ısınmanın belirgin şekilde sürdüğünü ortaya koyuyor.
Ekonomik ve Sosyal Etkiler
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, “El Nino ve La Nina için yapılan mevsimsel tahminler, hava durumunun etkilerini anlamada önemli bir iklim istihbarat aracıdır” dedi. Saulo, bu tahminlerin tarım, enerji, sağlık ve ulaştırma gibi sektörlerde milyonlarca dolarlık tasarruf sağladığını ve hazırlık süreçlerinde binlerce hayat kurtarılmasına yardımcı olduğunu belirtti.