Sosyal medyada yurt dışında ortaya çıkan ve kısa sürede farklı ülkelere yayılan “virüs üretme” akımı, Türkiye’de de öğrenciler arasında yayılmaya başladı. Akşam’dan Ayşenur Dülger’in haberine göre, TikTok ve Instagram’da “Covid-20 yapıyoruz”, “virüs üretiyoruz” gibi başlıklarla açılan hesaplarda, tehlikeli içeriklerin seri hâlinde paylaşıldığı görüldü.
“Gün 1”, “Gün 2” ya da “Part 10”, “Part 18” gibi başlıklarla yayımlanan videolarda öğrenciler; şişe ve kapların içine süt, yağ, çürümüş yemek artıkları, boya, sigara izmariti, balgam, örümcek ağı, hayvan dışkısı ve hatta idrar gibi maddeler ekleyerek karışımı giderek daha hijyen dışı hâle getiriyor. Görüntülerde öğrencilerin bu işlemleri gülerek yaptığı, herhangi bir tiksinme ya da çekince göstermediği dikkat çekiyor.
Takipçilerden tehlikeli yönlendirmeler
Milyonlarca izlenmeye ulaşan videolarda, öğrencilerin sosyal medya takipçilerinden gelen yorumlara göre şişelere yeni maddeler eklediği görülüyor. Yorumlarda “Covid-19 geri döndü”, “Birine içirince ne olur?”, “Okul çıkışı her yere yay” gibi ifadeler yer alıyor.
Uzmanlar uyarıyor: ciddi sağlık riski
Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hüsrev Diktaş, bu tür karışımların ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirterek, “Temas eden kişilerde kusma, ishal, ateş ve ciddi bağırsak enfeksiyonları görülebilir. Bu karışımların içirilmesi ya da temas ettirilmesi zehirlenmeye kadar gidebilecek sonuçlar doğurabilir” dedi.
Hukuki sonuçları ağır olabilir
Avukat Türkan Kara ise velileri uyararak, “Bir çocuğun arkadaşının içeceğine zararlı madde katması kasten yaralama suçu kapsamına girer. Kalıcı hasar oluşması durumunda 12 yıla kadar hapis cezası söz konusu olabilir. 12–18 yaş grubunda cezada indirim uygulanabilse de adli sicil kaydı çocukların geleceğini ciddi şekilde etkiler” ifadelerini kullandı.