Üniversitelerde ders seçimi ticarete döndü: Bot ve para ile ders satışı

Kontenjanların hızla dolması ve teknik aksaklıklar, bazı üniversitelerde derslerin ücretli botlarla kapatılmasına ve öğrenciler arasında binlerce liraya satılmasına yol açtı.

Yeni dönemde üniversitelerde ders seçimleri başladı ancak teknik aksaklıklar ve sınırlı kontenjanlar öğrencileri mağdur ediyor. Online sistem açılır açılmaz hızlı davranan öğrenciler dersleri kaparken, diğerleri istedikleri dersleri alamıyor.

Bu durum, ders seçimlerini ticarete dönüştürdü. Bazı öğrenciler dersleri hızlı almak için bot geliştirip kullanıyor; bazıları ise 119 TL ile 479 TL arasında değişen ücretli botları satışa çıkarıyor.

Ücretli botların yanı sıra, ihtiyacı olmayan öğrenciler aldıkları dersleri kontenjan dolduktan sonra binlerce liraya başkasına devrediyor. Örneğin, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde bir ders 2 bin TL’ye satıldı; İstanbul Teknik Üniversitesi’nde (İTÜ) bazı öğrencilerin 24 saat boyunca 3 saniyede bir istek atan kod çalıştırdığı bildirildi.

İTÜ Makine Fakültesi geçen yıl da ders satışını tespit etmiş ve soruşturma başlatmıştı. Bu yıl da benzer durumlar nedeniyle incelemeler sürüyor.

İLGİLİ HABERLER