Türk Hava Yolları’nın (THY) Melbourne-Singapur-İstanbul seferinde görevli kaptan pilotun uçuş öncesinde yapılan alkol testinde 0,67 promil alkollü çıktığı iddia edildi. Kabin ekibinin şüphesi üzerine yapılan kontrol, uçağın kalkışından dakikalar önce seferin iptal edilmesine yol açtı.
Kabin ekibinin şüphesi üzerine test yapıldı
AirportHaber’in edindiği bilgilere göre olay, 7 Ağustos 2026 tarihinde gerçekleştirilecek TK169 sefer sayılı Melbourne-Singapur-İstanbul uçuşu öncesinde yaşandı.
İddiaya göre kaptan pilot T.T., yolcuların uçağa alınmasının ardından kokpite geçerek uçuş hazırlıklarına başladı. Kaptanın alkol almış olabileceğinden şüphelenen kabin ekibi, durumu THY’nin İstanbul’daki Operasyon Kontrol Merkezi’ne (OCC) bildirdi.
İhbarın ardından Melbourne Havalimanı’ndaki yetkili görevliler uçağa geldi. Kapıların kapanmasına yaklaşık beş dakika kala yapılan kontrolde T.T.’nin 0,67 promil alkollü olduğu tespit edildiği öne sürüldü.
Test sonucunun ardından kaptanın uçuş yapmasına izin verilmezken, TK169 seferi iptal edildi. Yolcuların uçaktan indirildiği ve konaklamaları için otellere yerleştirildiği belirtildi.
Ertesi günle ilgili yeni iddia
Olayın ardından kaptan pilot T.T.’nin ertesi gün başka bir uçakla Melbourne’den Singapur’a pas yolcu olarak gönderildiği iddia edildi.
AirportHaber’in aktardığı iddiaya göre T.T., Melbourne Havalimanı’ndaki duty-free mağazasından viski satın aldı ve pas yolcu olarak gerçekleştirdiği Melbourne-Singapur uçuşu sırasında bu içkiyi tüketti.
Söz konusu durumun da kabin ekibi tarafından rapor edildiği öne sürüldü.
İş akdinin feshedilmediği iddiası
Öte yandan kaptan pilot T.T.’nin iş akdinin, olayın üzerinden geçen süreye rağmen halen feshedilmediği iddia edildi.
Uçuş emniyeti açısından kritik bir ihlal olarak değerlendirilebilecek olayla ilgili T.T. hakkında hangi disiplin işlemlerinin uygulandığına ilişkin ise haberde kesinleşmiş bir bilgiye yer verilmedi.