Ticaret Bakanlığı’na bağlı Reklam Kurulu, son toplantısında tüketiciyi yanıltan reklamlarla ilgili önemli yaptırımlar uyguladı. İncelemeler sonucu tarot falı ve kürtaj hizmetlerine dair yanıltıcı tanıtımlar nedeniyle toplam 1 milyon 400 bin TL’yi aşan idari para cezası verildi.
“Kısmet açma, iksir, sevgiliyi geri getirme”: Falcıya 863 bin TL ceza
Kurul, Emrah Akyüz adlı kişinin “Medyum Kaan Soyluhan” ismiyle internet üzerinde yaptığı fal reklamlarını mercek altına aldı. Reklamlarda yer alan “özel karışımlı iksir”, “kısmet açma”, “sevgiliyi geri getirme” gibi ifadelerin tüketiciyi yanıltıcı ve gerçek dışı olduğuna karar verildi.
Bu tanıtımların hem istismara açık hem de bilimsellikten uzak olduğu belirtilerek, Akyüz’e 863 bin 580 TL idari para cezası kesildi. Ayrıca benzer reklamlar yapan 7 medyumun sosyal medya hesapları ve web sitelerine erişim engeli getirildi.
Kürtaj kliniğine özendirici reklamdan 550 bin TL ceza
Kurul, Antalya’da bir kürtaj kliniğinin Google üzerinden ücretli reklam vererek tıbbi işlemleri “kolay ve konforlu” şekilde sunduğunu tespit etti. Reklamda “İşlem süresi 5-10 dakika, 30 dakikalık istirahatin ardından günlük hayata dönüş” gibi ifadeler kullanıldı.
Bu tür tanıtımların sağlık mevzuatına aykırı olduğu ve işlemleri özendirici şekilde sunduğu kanaatine varan Reklam Kurulu, kliniğe 550 bin 59 TL para cezası uyguladı.
Bakanlıktan uyarı: Gerçek dışı vaatlere karşı dikkatli olun
Ticaret Bakanlığı, özellikle sağlık, spiritüel danışmanlık ve kişisel gelişim alanlarında yapılan reklamlara karşı vatandaşları uyardı. Bilimsellikten uzak, gerçek dışı vaatler içeren içeriklere karşı hem tüketicilerin hem de dijital platformların dikkatli olması gerektiği vurgulandı.
Denetimlerin kararlılıkla süreceği belirtildi.