Suça sürüklenen çocuklara yönelik düzenleme komisyondan geçti: Cezalar ve infaz sistemi değişiyor

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen teklif, suça sürüklenen çocuklar için ceza, infaz ve silah güvenliğine ilişkin önemli değişiklikler içeriyor.

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen Çocuk Koruma Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, suça sürüklenen çocuklara yönelik ceza, infaz ve koruma sisteminde kapsamlı değişiklikler öngörüyor. Teklifte çocukların ceza sorumluluğu, infaz süreçleri, silahların muhafazası ve aile yükümlülüklerine ilişkin yeni düzenlemeler yer aldı.

Silahını korumayanlara hapis cezası geliyor

Teklife göre, ateşli silahını gerekli dikkat ve özeni göstermeyerek bir çocuğun erişimine açan kişiler, fiil daha ağır bir suç oluşturmadığı takdirde 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Çocukların ceza sorumluluğunda yeni uygulamalar

12-15 yaş arasındaki çocukların işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamadığının veya davranışlarını yönlendirme yeteneğinin yeterince gelişmediğinin tespit edilmesi halinde ceza sorumluluğu doğmayacak. Ancak bu kişiler hakkında çocuklara özgü güvenlik tedbirleri uygulanacak.

Algılama ve yönlendirme yeteneğinin bulunduğu değerlendirilen çocuklar için ise suçun niteliğine göre uygulanacak hapis cezaları yeniden düzenlenirken, 15-18 yaş grubundaki çocuklar açısından da ceza sürelerinde değişikliğe gidiliyor. Ayrıca belirli ağır suçlarda hâkime yaş indirimi uygulamama veya bir üst yaş grubunun ceza rejimini uygulama konusunda takdir yetkisi tanınıyor.

Tekerrür ve aile yükümlülüklerine ilişkin değişiklik

Düzenlemeyle, tekerrür hükümlerinin uygulanmasındaki yaş sınırı 18'den 15'e indiriliyor. Buna göre suçu işlediği sırada 15 yaşını doldurmamış kişiler hakkında tekerrür hükümleri uygulanmayacak.

Ayrıca aile hukukundan doğan bakım, eğitim ve destek yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere yönelik cezalar artırılıyor. Hamile eşini veya birlikte yaşadığı hamile kadını çaresiz durumda terk edenlere verilecek hapis cezalarının alt ve üst sınırları da yükseltiliyor.

Çocuk infaz sisteminde yeni dönem

Teklife göre çocuk hükümlülerin cezaları doğrudan çocuk eğitimevinde başlamak yerine çocuk kapalı ceza infaz kurumlarında infaz edilecek. İyi halli olduklarının değerlendirilmesi halinde eğitimevlerine geçiş yapılabilecek.

Çocukların eğitimevine ayrılmasına ilişkin kararlar; psikolog, pedagog, çocuk gelişimcisi, sosyal çalışmacı, psikolojik danışman, rehber öğretmen veya öğretmen gibi uzmanların da yer aldığı idare ve gözlem kurulları tarafından en geç üç ayda bir değerlendirilecek.

İnfaz hesabında yeni uygulama

Teklifte yer alan düzenlemeye göre, kasten öldürme, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, uyuşturucu ticareti ve örgüt suçları hariç olmak üzere koşullu salıverilme süresinin hesaplanmasında, hükümlünün 15 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdiği her 1 gün, 2 gün olarak değerlendirilecek.

TBMM Adalet Komisyonu'nda kabul edilen teklifin yasalaşabilmesi için TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilmesi gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER