Ramazan ayıyla birlikte online yemek siparişlerinde büyük artış yaşanıyor. Sektör temsilcilerinin tahminlerine göre, günlük sipariş sayısı yaklaşık 1 milyon adede ulaşıyor. En yoğun saatler ise iftara son 45–60 dakikalık dilim olarak öne çıkıyor.
Türkiye gazetesinden Kaan Zenginli’nin haberine göre, sipariş trafiği özellikle iftara 45 dakika kala adeta patlama yapıyor. Aynı anda binlerce siparişin sisteme düşmesi, restoran mutfaklarını ve kurye ağlarını zorluyor.
Yoğunluk nedeniyle bazı siparişlerde gecikme ve eksiklik yaşanırken, şikâyet platformlarında da artış dikkat çekiyor. Vatandaşlar, “İftara bir saat kala sistem kilitleniyor” yorumlarıyla yaşadıkları sorunları dile getiriyor.
Restoran işletmecisi Hacı Bayramoğlu, Ramazan akşamlarının en zorlu dönem olduğunu belirterek şunları söyledi:
“İftara bir saat kala sistem kilitleniyor. Aynı anda yüzlerce sipariş geliyor. Ek personel alıyoruz, mutfak kapasitesini artırıyoruz ama yine de yetişmek zor. İftara dakikalar kala iptal edilen ya da geç ulaştığı için geri çevrilen siparişler ciddi maliyet ve israf yaratıyor.”
Kuryeler de benzer bir yoğunluğa dikkat çekiyor. Bir kurye, “İftara 40–45 dakika kala telefonlar susmuyor. Herkes yemeğin ezanla birlikte kapıda olmasını istiyor ama bu her zaman mümkün olmuyor” ifadelerini kullandı.
Ramazan boyunca iftar saatlerine yakın yoğunluğun devam etmesi beklenirken, sektör temsilcileri siparişlerin daha erken saatlerde verilmesinin hem işletmeler hem de tüketiciler için sorunları azaltacağını vurguluyor.