Muharrem İnce'den CHP'deki krize formül: Genel başkanı kurultay delegeleri değil üyeler seçmeli

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi'nin (istinaf) CHP'nin 38. Olağan Kurultayı'na yönelik verdiği "mutlak butlan" kararı parti içindeki tartışmaları alevlendirdi. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Muharrem İnce, yaşanan kriz ve kaostan çıkışın tek bir yolla mümkün olduğunu belirterek, genel başkanın kurultay delegeleri yerine doğrudan parti üyeleri tarafından seçilmesi çağrısında bulundu.

Ankara Bölge Adliye Mahkemesi’nin (istinaf), Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38. Olağan Kurultayı'na yönelik verdiği "mutlak butlan" kararı, ana muhalefet partisinde hukuki ve siyasi bir hareketliliğe yol açtı. Mahkemenin tarihi nitelikteki bu kararının ardından parti içi muhalefet ve farklı kanatlardan açıklamalar ardı ardına gelmeye başladı. Son olarak, sosyal medya hesabı üzerinden sürece dahil olan Muharrem İnce, parti içinde baş gösteren yönetim tartışmalarına ve kriz atmosferine ilişkin radikal bir çözüm önerisi sundu.

"CHP bu kaostan tek yöntemle çıkabilir"

İstinaf mahkemesinin verdiği mutlak butlan kararı sonrasında oluşan hukuki belirsizliği ve parti içindeki kaotik durumu değerlendiren Muharrem İnce, mevcut delege sisteminin yapısını eleştirdi. Sorunun çözümü için doğrudan tabanın iradesine başvurulması gerektiğini savunan İnce, sosyal medya paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

"CHP bu kaostan tek bir yöntemle çıkabilir. Kurultay delegeleri ile değil, üyelerle genel başkan seçilmelidir."

Önce tüzük kurultayı ardından üye seçimi

Muharrem İnce, geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin yaptığı daha kapsamlı bir diğer açıklamada da partinin kurumsal kimliğinin korunması adına birlik çağrısında bulunmuştu. CHP'nin parçalanmaması, tüm kadrolarıyla omuz omuza ayakta durması gerektiğini belirten İnce, krizin aşılması için takvimsel bir yol haritası da önermişti.

İnce'nin önerisine göre, partide öncelikle acil bir tüzük kurultayı toplanmalı; genel başkan, parti meclisi, belediye başkanları ve meclis üyelerinin doğrudan tüm parti üyelerinin katılımıyla seçilebilmesinin önü açılmalı. Bu demokratik tüzük değişikliğinin hemen ardından ise üye hakimiyetinde gidilecek acil bir kurultay ile yönetim yapısı yeniden şekillendirilmeli.

İLGİLİ HABERLER