MSB'den Terörsüz Türkiye açıklaması: "Stratejik bir vizyondur"

Milli Savunma Bakanlığı, Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin mesajında güvenlik, bölgesel istikrar ve kalıcı barış vurgusu yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Terörsüz Türkiye sürecine ilişkin yaptığı değerlendirmede, terörün tamamen ve kalıcı biçimde sona erdirilmesinin Türkiye'nin yanı sıra bölgenin barış ve istikrarına da katkı sağlayacağını bildirdi.

Bakanlık tarafından haftalık basın bilgilendirme toplantısının ardından gazetecilerin sorularına verilen yanıtlarda, Terörsüz Türkiye vizyonu, SEEBRIG Tugayı, terörle mücadele, hudut güvenliği ve bölgesel gelişmelere ilişkin açıklamalara yer verildi.

MSB'den Terörsüz Türkiye mesajı

Milli Savunma Bakanlığı, Terörsüz Türkiye vizyonuna ilişkin açıklamasında terörle mücadelede bugüne kadar elde edilen başarılara dikkat çekti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"Büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürülen terörle mücadelede, güvenlik güçlerimizin üstün gayreti ve aziz milletimizin desteği sayesinde büyük başarı elde edilmiştir. Bu tarihi başarıda en büyük pay, vatan uğruna fedakârlığın en yüce örneğini sergileyen aziz şehitlerimiz, kahraman gazilerimiz ve onların ailelerine aittir.

Terörsüz Türkiye vizyonu doğrultusunda, terörün tamamen ve kalıcı şekilde gündemden çıkarılması yalnızca ülkemizin değil, bölgemizin de barış, güvenlik ve istikrarına önemli katkılar sağlayacaktır.
Bu yönüyle Terörsüz Türkiye, ulusal güvenliği güçlendiren ve bölgesel istikrara katkı sunan stratejik bir vizyondur.

Türk Silahlı Kuvvetlerimiz bu süreçte üzerine düşen görev ve sorumlulukları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kararlılıkla yerine getirmeye devam edecek; terörle mücadelede elde edilen başarının kalıcı barış ve güvenlik ortamıyla taçlandırılması için gerekli her türlü tedbiri almaya devam edecektir."

SEEBRIG Karargâhı İstanbul'da tam harekât kabiliyetine ulaştı

MSB, Güneydoğu Avrupa bölgesinde istikrar, iş birliği ve iyi komşuluk ilişkilerine katkı sağlamak amacıyla 1999 yılında kurulan Güneydoğu Avrupa Tugayı (SEEBRIG) hakkında da bilgi verdi.

Türkiye'nin daha önce 2007-2011 yılları arasında SEEBRIG Karargâhı'na ev sahipliği yaptığı belirtilirken, 2026-2032 yılları arasında karargâhın yeniden İstanbul'da konuşlandırılacağı bildirildi.

Bakanlık açıklamasında şu bilgilere yer verildi:

"Güneydoğu Avrupa bölgesindeki istikrarın sağlanmasına, iş birliği ve iyi komşuluk ilişkilerinin geliştirilmesine katkı sağlanması maksadıyla, 1999 yılında Güneydoğu Avrupa Tugayı (SEEBRIG) teşkil edilmiştir.

Daha önce SEEBRIG Karargâhına 2007-2011 yılları arasında ev sahipliği yapan ülkemiz, 2026-2032 yılları arasında ikinci kez ev sahipliği (İstanbul 3’üncü Kolordu Komutanlığı Orgeneral Muharrem Mazlum İSKORA Kışlası’nda) yapacaktır.

Bu kapsamda; Kumanovo/Kuzey Makedonya’da konuşlu bulunan SEEBRIG Karargâhı 19-21 Temmuz 2026 tarihleri arasında SEEBRIG Karargâhı envanterinde bulunan tüm araç, gereç ve malzeme İstanbul’a taşınmış ve aynı tarihlerde SEEBRIG personeli de kademeli olarak İstanbul’a intikal etmiştir.
Tugay Karargâhı 03 Ağustos 2026 tarihinde İstanbul’da tam harekât kabiliyetine ulaşmıştır.

SEEBRIG Karargâhında 6 ülkeden (Türkiye, Arnavutluk, Bulgaristan, Yunanistan, Romanya, Kuzey Makedonya) halihazırda 28 çekirdek personel (12 Türk / 16 yabancı) görev yapmaktadır. 27 Ağustos 2026 tarihinde SEEBRIG Karargâhının Aktivasyon, Komuta Devir Teslim ve 27’nci Kuruluş Yıldönümü Törenlerinin birlikte İstanbul’da icra edilmesi, 31 Ağustos 2026 tarihinde ise karargâhın resmi olarak aktif hale getirilmesi planlanmıştır."

Bir PKK'lı terörist teslim oldu

Haftalık bilgilendirme toplantısında terörle mücadele faaliyetlerine ilişkin son gelişmeler de paylaşıldı.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin ülkenin güvenliği, milletin huzuru ve devletin bekasının korunması amacıyla risk ve tehditlere karşı çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.

Son bir hafta içerisinde 1 PKK'lı teröristin daha teslim olduğu, operasyon bölgelerinde mağara, sığınak ve barınakların yanı sıra mayın ve el yapımı patlayıcıların tespit ve imha çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

Hudutlarda 490 kişi yakalandı

Hudut güvenliği kapsamında da son bir haftalık faaliyetlere ilişkin rakamlar açıklandı.

Kaçakçılığın ve yasa dışı geçişlerin önlenmesi amacıyla alınan tedbirler sonucunda 490 kişinin yakalandığı bildirildi. 1 Ocak'tan bu yana yasa dışı yollarla sınırları geçmeye çalışırken yakalananların sayısının 7 bin 443'e ulaştığı belirtildi.

Bu yıl içerisinde sınırdan geçişi engellenen 924 kişiyle birlikte toplam sayının 44 bin 802 olduğu kaydedildi.

Hakkâri hudut hattında gerçekleştirilen arama ve tarama faaliyetlerinde ise yaklaşık 8 kilogram (7.734 gram) uyuşturucu madde ele geçirildiği açıklandı.

Türk F-16'ları Estonya'da göreve başladı

MSB, Türk Silahlı Kuvvetlerinin uluslararası görevleri kapsamında yürüttüğü faaliyetlere ilişkin de bilgi verdi.

Bakanlık, NATO Geliştirilmiş Hava Polisliği görevi kapsamında görev yapacak 5 F-16 savaş uçağı ve görevli personelin 31 Temmuz'da Estonya'ya intikalinin tamamlandığını, unsurların 1 Ağustos itibarıyla görevlerine başladığını bildirdi.

MSB'den İsrail ve Gazze açıklaması

Bakanlığın bölgesel gelişmelere ilişkin açıklamasında Orta Doğu'daki gelişmeler ve İsrail'in Gazze'deki faaliyetleri de değerlendirildi.

Bakanlık açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

"Türk Silahlı Kuvvetlerimiz; ikili ilişkiler ve NATO başta olmak üzere uluslararası görevler kapsamında; bölgesel ve küresel barış ve istikrara katkı sağlamayı sürdürmektedir. Bu kapsamda, NATO Geliştirilmiş Hava Polisliği görevi çerçevesinde 1 Ağustos-30 Kasım 2026 tarihleri arasında görev yapacak 5 adet F-16 uçağımız ile görevli personelimizin 31 Temmuz’da Estonya’ya intikali tamamlanmış, unsurlarımız 1 Ağustos itibarıyla göreve başlamıştır."

İsrail'e ilişkin değerlendirmede ise şu ifadeler kullanıldı:

"Orta Doğu’daki gelişmeler kapsamında; Bölgede kalıcı barış ve istikrarın sağlanması amacıyla, ABD ile İran arasında sürdürülen müzakerelerde tarafların sağduyulu ve sorumlu bir tutum sergilemesinin önemini yineliyoruz.

Öte yandan, bölgede kalıcı barış ve istikrarın tesisi önündeki en büyük engel olan İsrail, Gazze'de ateşkes ve kalıcı barışa yönelik diplomatik girişimlerin olumlu seyrettiği bir dönemde, bu çabaları bilinçli şekilde sabote etmeyi sürdürmektedir."

İLGİLİ HABERLER