MASAK'ın kalbine sızmışlar: Kritik mali verilerde FETÖ izi

Adalet Bakanı Akın Gürlek, MASAK'ın dijital altyapısına sızarak Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanların verilerini sorgulayan FETÖ yapılanmasına yönelik 22 kişilik operasyon başlatıldığını duyurdu.

Adalet Bakanı Akın Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen siyasal ve askeri casusluk soruşturması kapsamında, Mali Suçları Araştırma Kurulu'nun (MASAK) kritik sistemlerine sızan bir yapılanmanın deşifre edildiğini açıkladı. Aralarında eski bir MASAK Başkan Yardımcısının da bulunduğu 22 şüpheli hakkında adli işlem başlatılırken, operasyonlarda şu ana kadar 5 kişi gözaltına alındı.

Sistemde kritik veriler sorgulanmış

Bakan Gürlek, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, 2012-2018 yılları arasında MASAK'ın Entegre Mali İstihbarat Sistemi'nin (EMİS) FETÖ/PDY'nin mahrem yapılanmasıyla bağlantılı şirketler tarafından geliştirildiğini belirtti. Yapılan teknik incelemelerde, sistemdeki koruma kalkanlarının devre dışı bırakılarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yakınları ve bazı bakanlara ait verilerin sorgulandığı tespit edildi. Ayrıca, sistemdeki log kayıtlarının tutulmadığı ve bazı verilerin silindiği belirlendi.

Yurt dışına kaçan şüpheliler için yakalama kararı

Soruşturma kapsamında, söz konusu yazılım şirketlerine mahkeme kararıyla el konularak TMSF kayyum olarak atandı. Şüphelilerden 16'sının yurt dışında olduğu tespit edilirken, haklarında yakalama kararı çıkarıldı. Olayla ilgili olarak geçmiş dönemlerde görev yapmış 3 eski MASAK başkanının da ifadesine başvurulacağı bildirildi. Bakan Gürlek, devletin en kritik mali istihbarat sistemlerine sızan bu yapıya karşı hukuki mücadelenin kararlılıkla devam edeceğini vurguladı.

İLGİLİ HABERLER