Kur’an-ı Kerim meallerine yönelik denetim yetkisinin Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilmesini öngören ve kamuoyunda sansür endişelerine yol açan yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edildi. Yasaya yönelik tepkiler ise giderek artıyor.
İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, düzenlemeyi sert sözlerle eleştirerek, teklifin hem Anayasa’ya aykırı olduğunu hem de Meclis'in yasama işlevinin zayıfladığını vurguladı. Yeneroğlu, milletvekillerinin çoğunun teklifin içeriğinden habersiz olduğunu belirterek, “İktidar partisinden birçok vekili aradım, yüzde 90’ı bu yasa hakkında bilgi sahibi değildi. Bilenler arasında da karşı çıkanlar oldu ama yine de el kaldırdılar, çünkü grup öyle istedi,” dedi.
“Bu Yetki Tehlikeli Ellere Geçebilir”
Diyanet’e verilen bu yetkinin ileride farklı siyasi iktidarlar tarafından da kullanılabileceğine dikkat çeken Yeneroğlu, “Bugün bu yetki AK Parti’de. Yarın farklı bir iktidar, ‘Ben farklı bir İslam anlayışını benimsiyorum’ diyebilir ve mevcut mealleri yasaklayabilir,” uyarısında bulundu.
Diyanet’in yalnızca fiziki yayınları değil, dijital içerikleri de denetleyebileceğini vurgulayan Yeneroğlu, bu durumun düşünce özgürlüğünü tehdit ettiğini söyledi: “Diyanet, ‘Bu meal sakıncalı’ diyerek internet erişimini engelleyebilecek. Bu, yalnızca dini değil, tüm düşünce alanlarını baskı altına alabilecek bir anlayıştır.”
Yeneroğlu, Diyanet’in denetleyici değil, sadece tavsiye edici bir rol üstlenmesi gerektiğini belirterek yasayı “engizisyon zihniyeti” olarak tanımladı.
“18 Saatte Sessizce Geçirildi”
Muhalif yazarı Önder Algedik de yasaya tepki gösterdi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, düzenlemenin kamuoyundan gizlenerek hızla Meclis’ten geçirildiğini belirtti:
“Bu arada bir kanun geçti ve kimse duymasın diye hızla geçirdiler. Tam 18 saatte geçti. İçeriğinde ne vardı? Diyanet’in keyfine uymayan Kur’an meallerini sansürleme yetkisi verildi. Kimsenin haberi olmasın diye sessizce ve hızla geçirdiler. Duymayan kalmasın!”
Sayıştay Denetimi Tartışması
Teklifte yer alan ve Diyanet’in hac ve umre harcamalarının Sayıştay denetimi dışında bırakılmasını öngören madde ise kamuoyundaki tepkilerin ardından geri çekildi. Uzlaşı sonucunda bu madde metinden çıkarıldı.
Torun: “Diyanet, İktidar Yanlısı Hutbe Hazırlamakla Meşgul”
Gelecek Partisi Milletvekili Cemalettin Kani Torun da Meclis’te yaptığı konuşmada Diyanet’e yönelik sert eleştirilerde bulundu. Torun, “Diyanet, iktidar yanlısı hutbeler hazırlamak dışında işlevsiz hale geldi. İslami değerler yolsuzluklara kalkan yapılmamalı,” dedi.