KKTC’de seçim öncesi Kılıçdaroğlu’ndan dikkat çeken Kıbrıs açıklaması

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde pazar günü yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi, CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan dikkat çeken bir açıklama geldi. Kılıçdaroğlu, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının Türk Devletleri tarafından tanınması çağrısında bulundu.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) seçmenler, 19 Ekim Pazar günü yapılacak cumhurbaşkanı seçiminin ilk turu için sandık başına gidecek. Yüksek Seçim Kurulu’nun açıklamasına göre, 218 bin 313 seçmen oy kullanacak.

Seçimin ilk turunda mevcut Cumhurbaşkanı Ersin Tatar bağımsız aday olarak yarışacak. Ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman ise partisinin adayı olarak seçime katılacak.

Kılıçdaroğlu’ndan Kıbrıs mesajı

CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçim öncesi sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımla dikkat çekti. Kılıçdaroğlu, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin “haklı ve bağımsız mücadelesinin” tüm dünyaya anlatılması gerektiğini vurguladı.

Kılıçdaroğlu, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, milletiyle ve toprağıyla bağımsız bir Türk devleti olarak varlığını kanıtlamıştır. Kıbrıs Türkleri, adada tarihi bir haklılık ve reddedilemez bir gerçeklikle mevcuttur.”

Kılıçdaroğlu, paylaşımında ayrıca Türk Devletleri Teşkilatı’na da çağrıda bulunarak şu ifadeleri kullandı:

“Türk Devletleri Teşkilatı’nın bütün üyeleri, Kıbrıs Türk Devleti’nin bağımsızlığını amasız ve fakatsız tanımalıdır. Bunun öncülüğünü Türkiye Cumhuriyeti yapmalıdır.”

“AB sözünü tutmalı”

Kılıçdaroğlu, Avrupa Birliği’ne de eleştiriler yönelterek, AB’nin Kıbrıs Türk tarafına verdiği sözleri tutmadığını söyledi. Açıklamasında,

“Avrupa Birliği, Kıbrıs Türk Cumhuriyeti aleyhindeki ikili tutumundan derhal vazgeçmelidir. Eğer birlik samimiyse, KKTC ile ticari serbestlik anlaşmalarını derhal imzalamalıdır.”
ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, paylaşımını şu sözlerle tamamladı:

“Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, rahmetli Başbakanımız Bülent Ecevit’in söylediği gibi ‘vatanperverliğin Ege’nin deniz yataklarına ve Kıbrıs’ın dağlarına yazıldığı’ yerdir. Ecevit, Erbakan, Denktaş ve tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum.”

KKTC’deki seçimlerin ilk turunda hiçbir adayın salt çoğunluğu sağlayamaması halinde, ikinci tur oylama 26 Ekim’de yapılacak.

İLGİLİ HABERLER