Gümrüklerde rekor operasyon: 9 ayda 91 milyar liralık kaçakçılık engellendi

Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza ekipleri, 2026'nın ilk dokuz ayında gerçekleştirdiği operasyonlarla kaçakçılıkla mücadelede büyük bir başarıya imza attı.

Ticaret Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Gümrükler Muhafaza ekipleri, 2026 yılının ilk dokuz ayını kapsayan dönemde yürüttüğü yoğun saha çalışmalarıyla kaçakçılık faaliyetlerine ağır bir darbe vurdu. Toplamda 4 bin 890 ayrı operasyona imza atan ekipler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22'lik bir artışla 91 milyar 720 milyon TL değerinde ticari eşya ve uyuşturucu maddeyi ele geçirdi.

Teknolojik altyapı ve risk analizi sonuç verdi

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, elde edilen başarının arkasında gelişmiş risk analiz sistemleri, modern teknolojik altyapı ve uzman personel kadrosunun yer aldığı vurgulandı. Ekonomik güvenliğin korunması ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla yürütülen bu operasyonlarda; 52,6 ton uyuşturucu madde, yaklaşık 1 milyon adet elektrikli-elektronik eşya, 1,8 milyon makine aksamı ve 5,6 milyon tıbbi malzeme gibi çok çeşitli yasa dışı ürün ele geçirildi.

Gümrüklerde rekor operasyon: 9 ayda 91 milyar liralık kaçakçılık engellendi

Eylül ayında operasyonlar hız kesmedi

Sadece Eylül ayı verilerine bakıldığında ise 9 milyar 760 milyon TL değerinde kaçak ürünün gümrük kapılarından geçişine engel olundu. Eylül operasyonlarında 2,9 ton uyuşturucu madde ve 533 ton akaryakıt gibi kritik kalemler dikkat çekti.

Bakanlık, özellikle gençleri hedef alan bağımlılık yapıcı maddelere ve toplum sağlığını tehdit eden unsurlara karşı 7 gün 24 saat esasıyla mücadelenin kararlılıkla süreceğini belirtti. Aile yapısını koruma vizyonuyla hareket eden ekipler, kaçakçılığın her türlüsüne karşı sıfır tolerans politikası uyguluyor.

İLGİLİ HABERLER