Tüketicilerin gıda işletmelerinin denetim geçmişine ulaşmasını kolaylaştıran karekod uygulaması, 24 Temmuz 2025 itibarıyla satış ve toplu tüketim yerlerinde zorunlu hale geldi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın geçen yıl hayata geçirdiği sistem sayesinde, artık market, kasap, manav gibi satış yerleri ile restoran, kafe ve yemekhane gibi toplu tüketim işletmelerinde tüketiciler, işletmelerin denetim durumunu mobil cihazlarından kolayca görebilecek.
Karekod mobil cihazla okutulacak
Tüketiciler, işletmede görünür şekilde yer alan karekodu “Tarım Cebimde” adlı mobil uygulamayla taratarak işletmeye ait kayıt/onay numarası, unvan, adres bilgileri ve son denetim tarihi gibi önemli bilgilere ulaşabilecek.
Uygulama ile güvenilir gıdaya erişim sağlanması, tüketici memnuniyetinin artırılması ve denetimlerin daha şeffaf hale getirilmesi amaçlanıyor.
İşletmeler karekodu ücretsiz oluşturabilecek
Bakanlık yetkililerinden Çiğdem Kurtar, uygulamanın Haziran 2024’te devreye alındığını, ancak bugüne kadar gönüllülük esasına göre sürdüğünü hatırlattı. Yeni düzenleme ile satış ve toplu tüketim işletmelerinin karekod kullanımı artık zorunlu olacak.
İşletmeler, guvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden vergi veya TC kimlik numarası ve işletme kayıt numarası ile giriş yaparak ücretsiz karekod oluşturabilecek. Oluşturulan karekodun, tüketicinin görebileceği bir alanda sergilenmesi zorunlu olacak.
Kurala uymayanlara para cezası geliyor
Kurtar, denetimlerde karekodu bulundurmayan işletmelere idari para cezası uygulanacağını açıkladı. Ayrıca tüketicilerin karekodu okutarak karşılaştıkları uyumsuzlukları “Alo 174 Gıda Hattı” üzerinden bildirebilecekleri hatırlatıldı.
“Gıdalarda DNA düzeyinde analizler yapıyor, lazer termometre gibi yüksek teknoloji cihazlar kullanıyoruz. Ancak en iyi denetçi tüketicinin kendisidir.” diyen Kurtar, vatandaşları Tarım Cebimde uygulamasını kullanmaya ve bilgilendirme kampanyalarını takip etmeye çağırdı.
Denetim şeffaflığıyla tüketici güveni artacak
Bu yeni sistemle birlikte tüketicilerin, alışveriş yaptıkları veya yemek yedikleri işletmenin Bakanlığa kayıtlı ve denetlenen bir yer olduğunu bilmesi, hem bilinçli tüketimi artıracak hem de gıda güvenliği konusunda şeffaf bir yapı kurulmasına katkı sağlayacak.