Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: YPG’nin olumsuz tavırları bu olumlu süreci zora sokuyor

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, Ankara’da yaptıkları görüşmede bölgesel barış ve istikrar vurgusu yaptı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Ankara’da Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani ile ortak basın toplantısı düzenledi. Görüşmede, Suriye’de barış süreci, bölgesel güvenlik ve ikili ilişkiler ele alındı.

Fidan: Bölgenin şartları bizi yakın çalışmaya zorluyor

Bakan Fidan, bölgenin şartlarının Türkiye ve Suriye’yi yakın çalışmaya mecbur bıraktığını belirterek, 8 Aralık’ta Suriye’de açılan yeni sayfanın ülke genelinde umut yarattığını ifade etti. Fidan, Suriyelilerin yurt dışından dönüşlerinin başladığını, yatırımların geldiğini, altyapı ve enerji projelerinin hayata geçirildiğini söyledi.

Ancak Fidan, Lazkiye ve Süveyda’daki olaylar ile YPG’nin olumsuz tavırlarının bu olumlu süreci zora soktuğunu belirtti. Ayrıca, İsrail’in bölgedeki karışıklıklardan çıkar sağladığını vurguladı.

İsrail’e uyarı: Güvenlik kaostan geçmiyor

Fidan, İsrail yönetimine ve halkına, güvenliğin komşu ülkelerdeki kaos üzerinden sağlanamayacağını, tam tersine istikrarlı bir bölgesel yapıdan geçtiğini tavsiye etti. Türkiye’nin, ABD, Avrupa ve bölgedeki ülkelerle Suriye’nin istikrarı için görüş alışverişinde bulunduğunu söyledi.

Yeni Suriye yönetiminin toprak bütünlüğü, halkın can güvenliği ve devlet kurumlarının yeniden inşası için çaba gösterdiğini vurgulayan Fidan, bu sürecin desteklenmesi gerektiğini belirtti.

Şeybani: Suriye’nin bölünmesi isteniyor

Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani, ülkesinin uzun yıllar savaş ve yıkım yaşadığını, bugün ise yeni tehditlerle karşı karşıya olduğunu söyledi. İsrail’in Suriye’nin egemenliğine yönelik tehditlerini hatırlatan Şeybani, ülkesinin toprak bütünlüğünü korumak için çalışmalarını sürdürdüğünü ifade etti.

Şeybani, Süveyda olaylarının İsrail tarafından kışkırtıldığını, Dürzilerin Suriye toplumunun bir parçası olduğunu ve mezhep çatışmalarına izin vermeyeceklerini belirtti. Ayrıca, Suriye’nin tüm azınlıkların haklarını koruyacağını ve barış sürecini sürdürmekte kararlı olduklarını vurguladı.

Türkiye-Suriye ortak mesajı

Her iki bakan da, Suriye’nin istikrarı ve toprak bütünlüğünün bölgesel barış için kritik olduğunu, tüm aktörlerin yapıcı bir tavır sergilemesi gerektiğini dile getirdi. Türkiye ve Suriye, barış sürecinin devamı için iş birliğini sürdüreceklerini açıkladı.

İLGİLİ HABERLER