Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD ve İran’ın nükleer anlaşma konusunda uzlaşmaya hazır göründüğünü belirterek, müzakere sürecinin kapsamına ilişkin önemli uyarılarda bulundu. Britanya merkezli Financial Times’a konuşan Fidan, Washington’ın İran’ın uranyum zenginleştirme faaliyetlerine yönelik yaklaşımında esneklik sinyali verdiğini ifade etti.
“Uranyum zenginleştirmeye tolerans olumlu”
Fidan, ABD’nin İran’ın açık biçimde belirlenmiş sınırlar içinde uranyum zenginleştirmesine tolerans göstermeye istekli göründüğünü söyledi. Bu yaklaşımı “olumlu bir gelişme” olarak nitelendiren Fidan, tarafların karşılıklı sınırları daha iyi anladığını vurguladı.
“İranlılar artık Amerikalılarla bir anlaşmaya varmaları gerektiğini kabul ediyor, Amerikalılar da İranlıların bazı sınırları olduğunu anlıyor. Onları zorlamaya çalışmanın bir anlamı yok” ifadelerini kullandı.
Balistik füze vurgusu: “Yeni bir savaşa yol açabilir”
Dışişleri Bakanı, görüşmelerin balistik füze programı ve bölgedeki militan gruplara verilen destek gibi başlıkları da kapsayacak şekilde genişletilmesi konusunda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.
Fidan, “Tüm meseleleri aynı anda ele alma ısrarı”nın nükleer dosyada ilerlemeyi dahi zorlaştırabileceğini ifade ederek, “Sonuç bölgede başka bir savaş olabilir” uyarısında bulundu.
2015 anlaşmasına benzer model
Fidan, Tahran’ın gerçekten somut bir anlaşmaya varmak istediğine inandığını belirterek, 2015 nükleer anlaşmasında olduğu gibi zenginleştirme seviyelerine sınırlamalar ve sıkı bir denetim rejiminin yeniden gündeme gelebileceğini dile getirdi.
ABD’nin İran’ın tüm zenginleştirme faaliyetlerini sona erdirmesi yönündeki önceki katı tutumunun, uzun süredir müzakerelerin önündeki en kritik engellerden biri olduğuna dikkat çekildi.
Muskat görüşmeleri ve yeni tur beklentisi
Habere göre ABD’nin özel temsilcileri Steve Witkoff ve Jared Kushner, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile Muskat’ta dolaylı temaslarda bulundu. Hem Washington hem de Tahran, bu görüşmeleri olumlu bir ilk adım olarak değerlendirdi.
Diplomatik kaynaklar, tarafların yeni bir tur görüşme düzenlemeyi beklediğini ancak sürecin hâlâ ciddi zorluklar barındırdığını vurguluyor.
“Bölgesel güven boyutu mutlaka ele alınmalı”
Hakan Fidan, İran ile yapılacak olası bir anlaşmanın bölgesel güven dengelerini gözetmesi gerektiğini belirtti. Bölge ülkeleriyle ciddi bir güven problemi yaşandığını ifade eden Fidan, bu boyutun ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi.
“Füzeler ve vekil güçler bölgesel güvenliği etkiliyor, küresel bir menzile sahip değiller” değerlendirmesinde bulundu.
“Rejim değişikliği olacağını düşünmüyorum”
İran’daki iç dinamiklere de değinen Fidan, ekonomik zorlukların kamuoyundaki huzursuzluğun temel nedeni olduğunu ifade etti. ABD saldırılarının rejimin çöküşünü tetiklemesinin olası görünmediğini belirten Fidan, “Rejim değişikliği olacağını düşünmüyorum” dedi.