Cumhurbaşkanı Erdoğan: Siber güvenlik, milli güvenliğin ayrılmaz bir parçasıdır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Külliye'de düzenlenen törenle Türkiye'nin 5G altyapısını resmen başlattı. 81 il merkezinde devreye alınan 5G teknolojisinin, 2 yıl içinde tüm ülkede yaygınlaşması ve veri hızını 10 kat artırması hedefleniyor.

Türkiye, yeni nesil mobil iletişim teknolojisi 5G’ye resmen geçiş yaptı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu adımın yalnızca teknolojik değil, aynı zamanda dijital egemenlik ve milli güvenlik açısından kritik olduğunu vurguladı.

Dijital çağda güç dengesi değişiyor

Erdoğan konuşmasında, günümüzde küresel güç dengelerinin yalnızca fiziki sınırlarla değil, veriyi kontrol eden ülkeler üzerinden şekillendiğine dikkat çekti. Dijitalleşmenin klasik egemenlik anlayışını dönüştürdüğünü belirten Erdoğan, siber uzayın artık devletler için vazgeçilmez bir alan olduğunu ifade etti.

“Veriyi yönetenler, dijital çağda jeopolitik üstünlüğü belirleyen aktörlerdir” diyen Erdoğan, siber güvenliğin ulusal güvenliğin ayrılmaz bir parçası haline geldiğini söyledi.

5G ile yüksek hız ve düşük gecikme

Yeni nesil 5G teknolojisinin yüksek hız, düşük gecikme ve geniş bağlantı kapasitesi sunduğunu belirten Erdoğan, saniyede 2 gigabit veri aktarım hızına ulaşılabildiğini ifade etti. Bu hızın, önceki nesillere göre yaklaşık 10 kat daha fazla performans anlamına geldiği vurgulandı.

Gecikme süresinin ise 1 milisaniyeye kadar düştüğünü belirten Erdoğan, bu gelişmenin özellikle sanayi, sağlık ve ulaşım gibi alanlarda büyük dönüşüm yaratacağını söyledi.

81 ilde başlayacak, 2 yılda yayılacak

5G altyapısının ilk etapta 81 il merkezinde devreye alınacağını açıklayan Erdoğan, iki yıl içerisinde Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Şebeke altyapısında başlangıçta yüzde 60 yerli ürün ve yüzde 30 milli haberleşme sistemi kullanılacağı, bu oranların zamanla artırılacağı ifade edildi.

Siber güvenlik ön planda

Erdoğan, son dönemde yaşanan savaş ve krizlerin siber güvenliğin önemini açıkça ortaya koyduğunu belirterek, güvenlik yaklaşımının yalnızca tehditlere tepki vermekle sınırlı olmadığını dile getirdi.

Emniyet birimleri, istihbarat teşkilatı ve ilgili kurumların tüm senaryolara karşı hazırlıklı olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Siber güvenlik, milli güvenliğin ayrılmaz bir parçasıdır” dedi.

Ekonomiden eğitime geniş etki

5G teknolojisinin yalnızca iletişim hızını artırmakla kalmayacağını belirten Erdoğan, sanayi, tarım, eğitim ve lojistik gibi pek çok alanda dönüşüm sağlayacağını ifade etti.

Organize sanayi bölgelerinde özel 5G şebekelerinin kurulacağı, artırılmış gerçeklik uygulamalarının eğitimde daha yaygın kullanılacağı ve akıllı tarım uygulamalarıyla verimliliğin artacağı aktarıldı.

Dijital bağımsızlık hedefi

Türkiye’nin son yıllarda teknoloji alanında önemli adımlar attığını belirten Erdoğan, yerli üretim ve Ar-Ge çalışmalarının hız kesmeden sürdüğünü söyledi.

“Dijital bağımsızlık, geleceğin en önemli güç unsurlarından biridir” diyen Erdoğan, 5G’nin bu hedef doğrultusunda atılmış tarihi bir adım olduğunu ifade etti.

İLGİLİ HABERLER