CHP Genel Başkan Yardımcısı ve TBMM Milli Savunma Komisyonu üyesi Yankı Bağcıoğlu, İskenderun Deniz Er Eğitim Alayı'nda iki erin hayatını kaybettiği olaya ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bağcıoğlu, yaşanan ölümlerin “barış şartlarında ve rutin eğitim çevriminde” meydana gelmesini “vahim bir tablo” olarak değerlendirdi.
TBMM’de CHP tarafından verilen araştırma önergesinin reddedildiğini hatırlatan Bağcıoğlu, tahkikat sürecinin “adil, detaylı ve şeffaf” yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
“Askeri sağlık ve yargı sistemi eksik kaldı”
Bağcıoğlu, askeri sağlık sistemindeki yapısal eksikliklerin benzer ölümleri önleyemediğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
“Tüm basamakları ile etkin bir askeri sağlık sistemimiz mevcut olsaydı; Kasım ayında Tokat’ta, bugün İskenderun’da devlete emanet edilen evlatlarımızı belki kaybetmeyecektik.”
Ayrıca, askeri yargı sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini dile getiren Bağcıoğlu, bu sistem eksikliği nedeniyle tahkikatların etkin yapılamadığını öne sürdü.
Soru listesiyle kamuoyuna çağrı
Bağcıoğlu, olayla ilgili kamuoyunu tatmin edecek şekilde yanıtlanması gereken soruları sıralayarak, yaşanan olayda ciddi bir komuta ve denetim zafiyeti olduğunu ima etti. İşte yönelttiği bazı sorular:
Erler neden uzun süre güneş altında bekletildi? Firari erler nedeniyle mi tüm bölük cezalandırıldı?
Bu emri kim verdi, kim uyguladı? Amirler bu durumu fark etmedi mi?
Birlik komutanı, sağlık risklerini öngöremedi mi?
Askerler içme suyu bulamadığı için kantinden para ile mi su aldı?
Deniz Kuvvetleri ve sıralı komutanlıklar neden lojistik önlem almadı?
Acil tıbbi müdahale kim tarafından, ne zaman yapıldı?
Bu müdahale TSK sağlık standartlarına uygun muydu?
Bağcıoğlu, şehir merkezindeki bir eğitim birliğinde yaşanan bu olayın, “TSK’nın en zorlu şartlarda görev yapan birliklerinde dahi görülmeyen” türden olduğunu vurguladı.