CHP 38. Olağan Kurultayı’nın iptal davası bugün görülecek

CHP 38. Olağan Kurultayı’nın iptali talebiyle açılan dava bugün Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülüyor. Kurultayda seçilen PM ve YDK üyeleri davaya fer’i müdahil olarak katılma talebinde bulundu.

Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) 38. Olağan Kurultayı’nın iptali ve kurultayda seçilen organların görevden uzaklaştırılması talebiyle açılan davanın duruşması bugün Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülecek. Kurultayda seçilen Parti Meclisi (PM) ve Yüksek Disiplin Kurulu (YDK) üyeleri, davaya fer’i müdahil olarak katılmak için mahkemeye başvurdu.

Kurultay delegeleri davacı

CHP’den ihraç edilen eski Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş ile delegeler Yılmaz Özkanat, Hatip Karaaslan ve Kamile Bahar Önal, 4-5 Kasım 2023’te gerçekleştirilen kurultayın iptali ve seçilen organların görevden alınması talebiyle dava açmıştı. Farklı mahkemelerde açılan davalar, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde birleştirildi.

PM ve YDK üyelerinden fer’i müdahillik talebi

Dava sonucunun kendilerini doğrudan etkileyeceğini belirten kurultayda seçilen PM ve YDK üyeleri, fer’i müdahillik talebini içeren dilekçelerini mahkemeye sundu. Üyeler dilekçelerinde, seçim sürecinin tamamen özgür, eşit ve şeffaf gerçekleştiğini vurguladı:

“Davacı taraf, bazı delegelerin maddi menfaat karşılığında oy kullandığını iddia etmektedir. Ancak bu iddialar somut delile dayanmamakta, asılsız ve kamuoyunu yanıltmaya yöneliktir. Bu nedenle, dava sonucunun doğrudan tarafımıza etkisi nedeniyle, Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 66. maddesi uyarınca fer’i müdahillik talep ediyoruz.”

Savcılıktan iddianameye itiraz

CHP kurultayına ilişkin hazırlanan iddianame, önce Ankara 26. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmiş, daha sonra görevsizlik kararıyla Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Ancak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, iddianameye hem usul hem de esas yönünden itiraz etti.

“Oylamaya hile karıştırma” suçlaması

İddianamede, CHP’nin tutuklu cumhurbaşkanı adayı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile bazı parti yöneticileri hakkında, Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesi uyarınca “oylamaya hile karıştırma” suçundan 3’er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İLGİLİ HABERLER