Bilecik ve İzmir 'Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi' ilan edildi

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, orman yangınları nedeniyle Bilecik ve İzmir’in “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 27 Haziran - 24 Temmuz tarihleri arasında meydana gelen orman yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Bakan Yerlikaya, Bilecik ve İzmir illerinin, yangınlardan etkilenen bölgelerde yapılan hasar tespitlerinin ardından “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edildiğini duyurdu.

Binlerce bağımsız bölüm hasar gördü

Bakan Yerlikaya'nın açıklamasına göre, 9 ilde 1.157 bina ve 1.458 bağımsız bölüm incelendi. Bu incelemelerde 311 konut, 16 iş yeri ve 50 ahırın yıkık veya ağır hasarlı olduğu tespit edildi.

Afet bölgelerine müdahale ve destek

Yangınlara müdahale için farklı kurumlardan toplamda 12 binin üzerinde personel ve onlarca hava aracı görev aldı:

  • AFAD: 1.191 personel, 198 arama/kurtarma aracı
  • Jandarma: 8.953 personel, 18 hava aracı
  • Emniyet: 1.675 personel, 3 helikopter, 129 TOMA
  • Sahil Güvenlik: 237 personel

85 konteyner kuruldu, 128 milyon TL ödenek gönderildi

İzmir’de 56, Bilecik’te 26, Sakarya’da 3 olmak üzere toplamda 85 konteyner kuruldu. AFAD tarafından yangınlar sonrası oluşan zararların karşılanmasına yönelik 128 milyon 492 bin TL ödenek gönderildi.

Tarım ve hayvancılıkta ağır kayıplar

Afet Gıda, Tarım ve Hayvancılık Grubu verilerine göre yangınlarda 49 büyükbaş, 37 küçükbaş, 171 kümes hayvanı ve 4.175 kovan telef oldu.

Adli süreçte 27 tutuklama

Yangınlarla ilgili adli süreçler de başlatıldı. Jandarma Genel Komutanlığı, 34 ilde çıkan 184 orman yangınıyla ilgili 25 kişinin tutuklandığını, 47 kişiye adli kontrol uygulandığını bildirdi. Emniyet Genel Müdürlüğü ise 56 olayla ilgili 2 kişinin tutuklandığını, 2 kişiye adli kontrol kararı verildiğini açıkladı.

Bakan Yerlikaya’dan uyarı

Vatandaşlara temkinli olmaları çağrısında bulunan Yerlikaya, “Sıcak yaz günlerinde ormanlarımızı korumak adına daha dikkatli ve tedbirli olmalıyız” dedi. Ayrıca, “Allah her türlü afetten ülkemizi ve milletimizi korusun” ifadelerini kullandı.

İLGİLİ HABERLER