Bakan Yumaklı orman yangınlarıyla ilgili son durumu açıkladı

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye genelindeki orman yangınlarına ilişkin son durumu paylaştı. Kontrol altına alınan 5 yangın sonrası soğutma çalışmaları sürerken, Karabük, Bursa ve Kahramanmaraş’ta alevlerle mücadele devam ediyor. Bakan, kıyı bölgeleri ve Batı Karadeniz için yüksek risk uyarısında bulundu.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde devam eden orman yangınlarına ilişkin güncel bilgileri paylaştı. Mersin, Uşak ve Antalya’nın ilçelerinde çıkan 5 yangının kontrol altına alındığını açıklayan Yumaklı, soğutma çalışmalarının sürdüğünü, ancak sıcak hava ve rüzgârın alevleri yeniden canlandırma riski taşıdığını vurguladı.

3 İlde Yangın Sürüyor

Bakan Yumaklı'nın aktardığına göre aktif yangınlar Karabük’ün Safranbolu ilçesi, Bursa’nın Kestel ilçesi ve Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesinde devam ediyor. Kestel’deki yangına ilişkin ise akşam saatlerine doğru olumlu gelişmelerin beklenebileceğini söyledi.

Kontrol Altına Alınan Yangınlar:

Mersin: Yangın tamamen kontrol altında.

Uşak, Sivaslı: Gece boyunca süren müdahalenin ardından yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor.

Antalya, Gazipaşa: Yangın kontrol altına alındı ancak sıcaklık ve rüzgâr nedeniyle soğutma çalışmaları sürdürülüyor.

Bursa, Harmancık: Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı.

Devam Eden Yangınlar:

Bursa, Kestel

Yangın 17.40’ta başladı, gece boyunca kara ve hava araçlarıyla müdahale edildi.

Şu anda 6 uçak, 4 helikopter (2’si ağır sınıf), 694 kara aracıyla müdahale devam ediyor.

Karahıdır, İğdir ve Avdancık mahallelerinden toplam 1.765 kişi güvenli bölgelere tahliye edildi.

Akşam saatlerine doğru iyi haberler bekleniyor.

Karabük, Safranbolu

Sis ve yoğun duman nedeniyle sabah saatlerine kadar hava müdahalesi yapılamadı.

Karadan müdahale sürüyor, gün içinde 3 uçak ve 16 helikopterle müdahale edilecek.

19 köy ve 57 mahalledeki 1.839 kişi tahliye edildi.

Kahramanmaraş, Onikişubat

Ormanlık alanda başlayıp kayalık bölgeye sıçrayan yangına gece boyunca müdahale edildi.

Enerjisi düşürülen yangında çalışmalar sürüyor.

“En Kolay Yangın Söndürme Yolu: Onu Çıkarmamak”
Bakan Yumaklı, dün toplamda 84 yangınla mücadele edildiğini belirterek, 36'sının ormanlık alanlarda, 48’inin ise orman dışı bölgelerde çıktığını aktardı. Yangınların önümüzdeki günlerde de devam edebileceği uyarısında bulunan Yumaklı, şu ifadelere yer verdi:

“Ekim 2025’e kadar teyakkuz halindeyiz. En kolay ve en etkili yangın söndürme yöntemi, yangının hiç çıkmamasını sağlamaktır. Lütfen kapalı alanların dışında ateş yakmayalım.”

Riskli Bölgeler Uyarısı

Yumaklı, yangın riski taşıyan bölgeleri şu şekilde sıraladı:

Marmara’nın güneyi

Ege’nin kuzeyi

Batı Karadeniz

Ege’nin iç kesimleri

İLGİLİ HABERLER