Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği’nin (TÜRES) etkinliğinde yaptığı konuşmada gıda güvenliğinin bakanlığın “kırmızı çizgisi” olduğunu vurguladı. Yumaklı, Türkiye genelinde her yıl ortalama 1 milyon 300 bin denetim yapıldığını belirterek, 1 Ocak’tan bugüne kadar 1 milyon 291 bin denetimin gerçekleştirildiğini kaydetti.
Bakan Yumaklı, “Bugünden itibaren 31 Aralık’a kadar vatandaşımızın yoğun şekilde tükettiği yiyecek ve içecek üreten ve satan tüm işletmeleri 81 ilde denetlemek üzere bir program başlattık” dedi.
Gastronominin yalnızca bir sektör değil, aynı zamanda kültürel bir değer olduğunu ifade eden Yumaklı, markalaşma ve coğrafi işaretlerin önemine dikkat çekti. Türkiye’de 1798 ürünün coğrafi işaret tescili aldığını, 44 ürünün AB’den tescil kazandığını, 41 ürünün ise AB sürecinin devam ettiğini söyledi.
Pestisit denetimlerine de değinen Yumaklı, üretimden perakendeye kadar tüm aşamalarda kontrollerin sürdüğünü belirterek, insan sağlığını riske atan hiçbir uygulamaya müsamaha gösterilmeyeceğini vurguladı.
Gıda israfına ilişkin verileri de paylaşan Yumaklı, dünyada üretilen her üç gıdadan birinin sofraya ulaşamadan kaybolduğunu ya da israf edildiğini söyledi. Bakanlık olarak sektörle birlikte uzun soluklu yeni bir israfla mücadele programı hazırlığında olduklarını da sözlerine ekledi.