Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), temmuz ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini yayımladı. Verilere göre temmuz ayında kurulan şirket sayısı bir önceki aya kıyasla yüzde 1 azalarak 9 bin 639'dan 9 bin 540'a geriledi. Aynı dönemde kapanan şirket sayısı ise haziran ayındaki 3 bin 293 seviyesinden yüzde 18,4 düşüşle 2 bin 686'ya indi.
Yılın ilk 7 aylık (ocak-temmuz) döneminde ise kurulan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,4 artış göstererek 66 bin 602'ye yükselirken; kapanan şirket sayısı yüzde 2,5 azalışla 16 bin 170 olarak gerçekleşti.
Kurulan şirketlerde aslan payı İstanbul'un
Temmuz ayında kurulan toplam 9 bin 540 şirketin 8 bin 583'ünü limited şirketler, 957'sini ise anonim şirketler oluşturdu. Yeni kurulan şirketlerin coğrafi dağılımında yüzde 37,4 ile İstanbul ilk sırada yer alırken, İstanbul'u yüzde 9,9 ile Ankara ve yüzde 5,4 ile İzmir izledi.
Yılın ilk 7 ayında ise kooperatiflerle birlikte kurulan toplam tüzel kişi sayısı 67 bin 518'e ulaştı. Bu dönemde faaliyete geçen 60 bin 30 limited şirket toplam sermayenin yüzde 68,7'sini, 6 bin 570 anonim şirket ise sermayenin yüzde 31,3'ünü temsil etti.
En çok kapanış toptan ve perakende ticaret sektöründe görüldü
Sektörel dağılım incelendiğinde, temmuzda kurulan şirket ve kooperatiflerin 3 bin 348'i toptan ve perakende ticaret, 1311'i inşaat ve 1169'u imalat alanında yoğunlaştı. Kurulan şirketlerin toplam sermaye hacmi ise haziran ayına kıyasla yüzde 41,2 oranında gerileme kaydetti.
Aynı ay içerisinde kapanan şirket ve kooperatiflerin 934'ü toptan ve perakende ticaret, 386'sı imalat ve 223'ü inşaat sektöründe yer aldı. Gerçek kişi ticari işletmelerinde de benzer bir tablo gözlendi; kapanan işletmelerin 491'i ticaret, 245'i inşaat ve 130'u imalat sektöründe faaliyet yürütüyordu.
Yabancı ortaklı şirketlerde Suriye ve İran öne çıktı
Temmuz ayında kurulan 919 yabancı sermayeli şirketin 393'ünde Suriye, 58'inde ise İran ortaklığı yer aldı. Faaliyete geçen yabancı ortaklı şirketlerin 842'si limited, 77'si anonim şirket statüsünde kurulurken, bu şirketlerdeki toplam sermayenin yüzde 60,1'ini doğrudan yabancı ortak payı oluşturdu. Faaliyet alanları açısından ise yabancı girişimlerin ağırlıklı olarak uzmanlaşmamış toptan ticaret ve bina inşaatı sektörlerinde yoğunlaştığı belirlendi.