Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), nisan ayına yönelik tatil planlamalarında radikal bir değişim yaşandığını duyurdu. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai ve Abu Dabi gibi popüler lokasyonlarında tatil yapmayı planlayan Rus turistler, bölgedeki jeopolitik riskler nedeniyle rezervasyonlarını Türkiye, Vietnam ve Çin gibi ülkelere kaydırdı.
ATOR tarafından yayımlanan resmi açıklamada, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik hamlelerinin ardından Orta Doğu’daki krizin nisan ayı turizm talebini tamamen dönüştürdüğüne dikkat çekildi. Geçen yıl pazar payının %12’sine sahip olan BAE'nin satışlarda neredeyse tamamen devre dışı kaldığı belirtilirken, bu boşluğun ana adresinin Türkiye olduğu vurgulandı.
Türkiye’nin pazar payında dikkat çeken artış
Resmi verilere göre, Türkiye’nin Rusya’daki tur satışlarındaki payı, geçen yılın nisan dönemine kıyasla 3,4 puanlık bir artış göstererek %18,5 seviyesine yükseldi. Bu yükseliş, Türkiye’nin güvenli ve tercih edilebilir bir destinasyon olma konumunu pekiştirdiğini gösteriyor.
Mısır liderliğini korusa da kan kaybediyor
Rus turistlerin geleneksel favorilerinden biri olan Mısır, satışlarda liderliğini sürdürmesine rağmen taleplerde gözle görülür bir düşüşle karşı karşıya kaldı. Bölgesel istikrarsızlık nedeniyle Mısır planlarını iptal eden turistlerin önemli bir kısmının da rotasını Türkiye’ye çevirdiği kaydedildi. Daha önce Rus pazarı için güçlü alternatifler olan Körfez ülkeleri ise mevcut gerilim hattı nedeniyle bu dönemde geri planda kaldı.