Türkiye'de nakit para dolaşımında madeni paraların hacmi dikkat çekici bir hızla daralıyor. Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün ocak-temmuz dönemine ilişkin açıkladığı resmi verilere göre, 2026'nın ilk 7 ayında piyasaya sunulan madeni para miktarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 53 geriledi. Geçtiğimiz yılın ilk 7 ayında 402,8 milyon adet olan toplam madeni para arzı, bu yıl 189 milyon 610 bin adede kadar indi.
1 TL basımında yüzde 70'e yakın düşüş
Piyasadaki üretim gerilemesinde aslan payını, günlük alışverişlerde en çok kullanılan birim olan 1 TL aldı. Geçtiğimiz yılın ilk 7 aylık periyodunda 312,5 milyon adet basılarak piyasaya verilen 1 TL'lik madeni paraların miktarı, bu yıl 95 milyon 479 bine düştü. Böylece 1 TL üretiminde yıllık bazda yüzde 69,4'lük sert bir düşüş kaydedildi. Benzer bir ivme 5 TL'lik madeni paralarda da gözlendi; geçen yıl aynı dönemde 89,2 milyon adet olarak kayıtlara geçen 5 TL üretimi, bu yıl 75 milyon 546 bin adede geriledi.
50 kuruşta dikkat çeken sıçrama
Daha düşük kupürlü madeni paralarda ise genel eğilimin aksine bir hareketlilik yaşandı. Geçen yılın ocak-temmuz döneminde yalnızca 1,1 milyon adet basılan 50 kuruşluk madeni paralar, bu yıl aynı süreçte ciddi bir artış göstererek 18 milyon 117 bin adede ulaştı.
Küçük kuruşlar tedavülden siliniyor
Ekonomik koşullar ve artan maden maliyetleri nedeniyle alım gücü kalmayan en küçük kuruşlar ise fiilen dolaşımdan kalkma noktasına geldi. 2026'nın ilk 7 ayında 25 kuruştan 108 bin, 10 kuruştan ise 360 bin adet piyasaya sunuldu; ancak Darphane şubat ayının ardından bu kupürlerin basımını tamamen kesti.
Yılın ilk 7 ayında 1 kuruş ve 5 kuruşluk madeni paralardan ise hiç basılmadı. Ortaya çıkan tabloya göre, 2026'nın ilk 7 ayında tedavüle giren toplam madeni paraların yüzde 90'ından fazlasını yalnızca 1 TL ve 5 TL'lik madeni paralar oluşturdu.