Türkiye’nin 12,5 milyon tonluk nadir toprak keşfi küresel dengeleri değiştirebilir

Goldman Sachs, Çin’in nadir topraklardaki hakimiyetinin sarsılmasının yıllar alacağını belirtirken, Türkiye’nin Eskişehir’deki rezerv keşfi stratejik rekabette yeni bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

Goldman Sachs, Batı’nın Çin’in nadir topraklardaki mutlak üstünlüğünü kırmasının “en iyi ihtimalle on yıl” sürebileceği uyarısında bulundu. Küresel nadir toprak arıtımının yaklaşık yüzde 92’sinin ve bu minerallerden üretilen mıknatısların yüzde 98’inin Çin’de gerçekleştirildiği belirtiliyor. Bu durum, Pekin’e ticari anlaşmazlıklarda önemli bir avantaj sağlıyor ve piyasaları politika haberlerine karşı son derece hassas hale getiriyor.

Goldman Sachs Küresel Emtia Araştırmaları Eş Başkanı Daan Struyven, “Batı’da bağımsız tedarik zincirleri oluşturmak yıllar sürecek. Bir madeni kurmak yaklaşık on yıl, bir arıtma tesisi inşa etmek ise beş yıl alıyor” dedi.

Öte yandan, Japonya merkezli Nikkei Asia gazetesi, Türkiye’nin Eskişehir’in Beylikova ilçesinde duyurduğu 12,5 milyon tonluk nadir toprak rezervini, “küresel stratejik maden rekabetinde yeni bir dönüm noktası” olarak nitelendirdi. Rezerv miktarının doğrulanması halinde, Türkiye Çin ve Brezilya’nın ardından dünyanın en büyük üçüncü rezervine sahip olacak.

Londra merkezli CRU Group’un analizine göre, Türkiye’deki bu keşif Çin dışındaki küresel rezervleri yüzde 17 oranında artırabilir. Türkiye’nin coğrafi konumu sayesinde Avrupa’nın elektrikli araç tedarik zincirinde stratejik bir rol üstlenmesi bekleniyor.

Eskişehir Beylikova sahasında 12,5 milyon tonluk nadir toprak elementi potansiyeli bulunmuştu ve keşif, küresel stratejik madencilik rekabetinde yeni bir döneme işaret ediyor.

İLGİLİ HABERLER