Trump’tan İran açıklaması: “Kürtlerin saldırmak istemesi harika olur”

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik olası saldırı planlarında Kürt grupları desteklediğini söyledi. Operasyonların 4–5 hafta sürebileceğini belirtti.

ABD Başkanı Donald Trump, İran’a yönelik olası askeri operasyonlara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. ABD ve Batı medyasına konuşan Trump, İran sınırındaki bazı Kürt gruplarının ABD yetkilileriyle temas halinde olduğunu ve olası operasyonlara yönelik görüşmeler yürüttüğünü söyledi.

“Kürtlerin saldırmak istemeleri harika olur”

Kürt gruplarının İran’a karşı saldırı başlatma ihtimaline olumlu yaklaştığını ifade eden Trump, "İran’a karşı olası bir saldırı planı konusunda Kürt grupları desteklediğini" belirterek, "Bunu yapmak istemelerinin harika olduğunu düşünüyorum" dedi.

ABD’nin bu tür bir operasyona hava desteği sağlayıp sağlamayacağı sorusuna ise ayrıntılı yanıt vermekten kaçınan Trump, "Bunu size söyleyemem" ifadelerini kullandı.

“Hamaney’in oğlu benim için kabul edilemez”

Trump, İran’da öldürülen dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in ardından ülkenin yeni liderinin belirlenmesine ilişkin sürece de değindi. ABD ve Batı medyasına verdiği röportajlarda Trump, "İran’ın gelecekteki liderinin seçilmesi sürecine ABD’nin dahil olmak istediğini" söyledi.

Trump, "Hamaney’in oğlu Mojtaba Hamaney’in en olası haleflerden biri olarak görüldüğünü ancak bunu kabul etmeyeceğini" belirterek, "Hamaney’in oğlu benim için kabul edilemez. İran’a uyum ve barış getirecek birini istiyoruz" dedi.

Operasyonların süresi için “4-5 hafta” öngörüsü

Donald Trump, İran’a yönelik askeri operasyonların "muhtemelen 4–5 hafta süreceğini ancak gerekirse daha uzun sürebileceğini" ifade etti.

Trump, "ABD’nin İran’daki öncelikli hedeflerinin füze kapasitesini yok etmek, donanmayı etkisiz hale getirmek, nükleer silah edinmesini engellemek ve İran rejiminin sınır dışındaki güçleri silahlandırma ve finanse etme kabiliyetini durdurmak olduğunu" belirtti.

Kara harekatı ihtimali

Kara birliklerinin konuşlandırılması konusundaki sorulara net yanıt vermeyen Trump, "Birçok başkan, 'Sahaya asker göndermeyeceğiz' der. Ben bunu söylemem. Muhtemelen gerekmez ama gerekirse olabilir" dedi.

Trump ayrıca ABD’nin operasyonların başından beri 4–5 haftalık bir süre öngördüğünü ancak operasyonların daha uzun süre devam edebilecek kapasiteye sahip olduğunu belirterek, "Ben sıkılmam. Bunun sıkıcı hiçbir yanı yok" ifadelerini kullandı.

İngiltere ile üs tartışması

İngiltere ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan Trump, "İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın başlangıçta İngiliz üslerinin İran’a yönelik saldırılarda kullanılmasına izin vermemesinden dolayı çok hayal kırıklığına uğradığını" söyledi.

Trump, daha sonra Starmer’in tutum değiştirerek ABD’nin İngiltere’deki üsleri ve Hint Okyanusu’ndaki Diego Garcia üssünü bazı İran hedeflerine yönelik saldırılarda kullanılmasına izin vermesini ise “faydalı” olarak nitelendirdi.

İLGİLİ HABERLER