Putin'den İran'ın yeni lideri Mücteba Hamaney'e tam destek mesajı

İran Uzmanlar Meclisi'nin, ABD ve İsrail saldırılarında hayatını kaybeden Ali Hamaney'in yerine oğlu Mücteba Hamaney'i yeni dini lider olarak seçmesinin ardından Kremlin'den beklenen açıklama geldi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mücteba Hamaney'i tebrik ederek Tahran yönetimine olan "sarsılmaz desteğini" bir kez daha teyit etti.

İran İslam Cumhuriyeti'nde 28 Şubat'ta gerçekleşen ve ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'in ölümüyle sonuçlanan saldırıların ardından, yönetim boşluğu resmen dolduruldu. Uzmanlar Meclisi tarafından yapılan olağanüstü oturum sonucunda, Ali Hamaney’in ikinci oğlu Mücteba Hamaney, ezici bir oy çoğunluğuyla İran'ın yeni Yüksek Lideri olarak seçildi.

Mücteba Hamaney'in göreve gelmesiyle birlikte uluslararası arenadaki ilk önemli mesaj Rusya'dan geldi. Kremlin’den bugün (9 Mart 2026) yapılan resmi açıklamaya göre Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni lidere bir tebrik telgrafı gönderdi.

"Babanızın yolunda onurlu bir sürdürülebilirlik" 

Putin mesajında, Mücteba Hamaney’in babasının çalışmalarını onurlu bir şekilde sürdüreceğine ve mevcut zorlu sınavlar karşısında İran halkını birleştireceğine olan inancını dile getirdi. Rus lider, İran'ın içinde bulunduğu askeri saldırı ve gerilim ortamına dikkat çekerek, "İran'ın silahlı saldırılarla karşı karşıya olduğu bir dönemde, bu yüksek makamdaki göreviniz şüphesiz büyük cesaret ve özveri gerektirecektir" ifadelerini kullandı.

Moskova’dan Tahran’a sarsılmaz destek sözü 

Bölgedeki gerilimin tırmandığı bir dönemde stratejik ortaklık mesajı veren Putin, Rusya’nın Tahran’a olan desteğinin devam edeceğini vurguladı. Mesajda, "Tahran'a olan sarsılmaz desteğimizi ve İranlı dostlarımızla olan dayanışmamızı teyit etmek isterim. Rusya, İran'ın güvenilir bir ortağı olmaya devam edecektir" denildi.

İran'da bir ilk: Liderlik babadan oğula geçti 

1969 doğumlu olan ve dini eğitimini Kum kentinde tamamlayan Mücteba Hamaney’in seçilmesi, İran İslam Cumhuriyeti tarihinde bir dönüm noktası olarak görülüyor. 1979 devriminden bu yana Humeyni ve Ali Hamaney’den sonra bu makama gelen üçüncü isim olan Mücteba Hamaney ile birlikte, ülkede liderlik makamı ilk kez babadan oğula devredilmiş oldu.

Öte yandan, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve İran Silahlı Kuvvetleri'nin de yeni lidere bağlılıklarını bildirdikleri, bölgedeki savunma hattının yeni lider komutasında korunmaya devam edeceği açıklandı.

İLGİLİ HABERLER