Polonya, Rus İHA’larını düşürdü: NATO alarma geçti!

Polonya, hava sahasını ihlal eden Rus İHA’larını NATO sistemleriyle düşürdü. Varşova Havalimanı kapatıldı, hükümet acil toplantıya çağrıldı.

Polonya, komşusu Ukrayna’ya yönelik Rusya’nın düzenlediği İHA saldırılarına karşı ilk kez doğrudan askeri angajmana girdi. Hava sahasını ihlal eden insansız hava araçları, NATO’nun hava savunma sistemleri devreye sokularak düşürüldü.

NATO ile ilk doğrudan müdahale

Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ilk kez bir NATO ülkesi, savaşın seyrine doğrudan müdahil oldu. Polonya ordusu, radarlar tarafından 10’dan fazla İHA’nın tespit edildiğini, tehdit oluşturanların “etkisiz hale getirildiğini” açıkladı.

Varşova’da olağanüstü önlemler

Polonya Başbakanı Donald Tusk acil hükümet toplantısı çağrısı yaptı. Vatandaşlara özellikle Podlaskie, Mazowieckie ve Lublin bölgelerinde evlerinden çıkmamaları uyarısı yapıldı.

Başkent Varşova’daki Chopin Havalimanı, askeri faaliyetler nedeniyle hava sahasını kapattı. ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), dört Polonya havalimanının geçici olarak kapatıldığını duyurdu.

Belarus sınırı kapatıldı

Polonya ayrıca, Rusya öncülüğünde Belarus’ta başlatılan geniş çaplı askeri tatbikatlar nedeniyle Belarus sınırını kapatma kararı aldı.

Geçmiş ihlaller

Polonya, 2022’de Ukrayna’dan fırlatılan bir füzenin ülkenin güneyindeki bir köye düşmesi sonucu iki kişinin ölmesiyle alarma geçmişti. Son olay ise NATO’nun doğrudan savaşa dahil olması bakımından tarihi bir dönüm noktası olarak değerlendiriliyor.

İLGİLİ HABERLER