Pilot tartışmasında Tahran’dan Doha’ya çağrı: Heyetimizin girişine izin verin

İranlı komutan Muhammed Bakırzade, üç pilota ilişkin iddiaları reddeden Katar’dan İran Hava Kuvvetleri uzmanlarının sahada araştırma yapmasına izin vermesini istedi.

İran Genelkurmay Başkanlığı, mart ayında düşen savaş uçaklarındaki üç İranlı pilotun esir alındığı iddiasını reddeden Katar yönetimine tepki gösterdi. Kayıpları Arama Komitesi Komutanı Tuğgeneral Muhammed Bakırzade, Doha’nın konuyu yalanlamak yerine İranlı uzmanların ülkeye girişine ve sahada inceleme yapmasına izin vermesi gerektiğini belirtti.

İranlı uzmanların aylardır beklediğini söyledi

Bakırzade, İran Hava Kuvvetleri uzmanlarından oluşacak araştırma heyetinin Katar’a giderek olayın yaşandığı sahada çalışma yapmasının önünün açılmasını istedi. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari’nin iddiaları reddetmesinin ardından konuşan Bakırzade, İranlı ekibin aylardır ülkeye giriş ve saha araştırması için beklediğini aktardı.

Katarlı yetkililerin süreci sürekli engellediğini ve zaman kazanmaya yönelik bir oyalama politikası izlediğini savunan Bakırzade, uygulanan kısıtlamalar nedeniyle İranlı pilotların ülkelerine dönüşü için gerekli işlemlerin yürütülemediğini kaydetti. İranlı komutan, tartışmanın açıklamalarla sınırlandırılmaması ve uzman heyetin sahada inceleme yapabilmesi gerektiğini vurguladı.

Tartışma Su-24 uçaklarının düşmesiyle başladı

İki ülke arasındaki anlaşmazlık, İran’ın mart ayında Katar’daki ABD üslerine yönelik operasyon sırasında düşen Su-24 tipi savaş uçaklarından sağ kurtulduğunu belirttiği üç pilotun Katar güçlerince esir alındığını ileri sürmesiyle başladı. Katar Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Macid el-Ensari ise sanal medya hesabından yaptığı açıklamada bu iddiayı kesin bir dille reddetti. El-Ensari, arama kurtarma çalışmaları sırasında yalnızca bir pilotun cansız bedenine ulaşıldığını ve cenazenin İran’a teslim edildiğini bildirdi.

İLGİLİ HABERLER