Pekin ve Paris hattında kritik diplomasi: Ticari gerilimler masaya yatırıldı

Çin ve Fransa dışişleri bakanları, Avrupa Birliği ile yaşanan ticari anlaşmazlıklar ve küresel krizleri görüşmek üzere bir araya geldi.

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ve Fransız mevkidaşı Jean-Noel Barrot, iki ülke arasındaki ilişkileri ve küresel gündemi değerlendirmek üzere bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Fransa'nın talebi üzerine düzenlenen bu diplomatik temasta, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri olarak stratejik iş birliğini güçlendirme mesajı verildi.

Ticari Korumacılık Uyarısı

Görüşmenin ana gündem maddelerinden birini Pekin ile Brüksel arasındaki ekonomik gerilimler oluşturdu. Wang Yi, ticari anlaşmazlıkların yapıcı bir diyalogla çözülmesi gerektiğini vurgulayarak, korumacı politikaların Avrupa'nın rekabet gücüne zarar vereceğini savundu. Wang, bu tür kısıtlamaların enflasyonu tetikleyeceğini ve yeşil enerjiye geçiş hedeflerini sekteye uğratacağını belirterek, Fransa'dan AB-Çin ilişkilerinde rasyonel bir tutum sergilemesini beklediklerini ifade etti.

Pekin ve Paris hattında kritik diplomasi: Ticari gerilimler masaya yatırıldı

Müzakereye Hazırlık Mesajı

Fransız Bakan Barrot ise ekonomik zorlukların farkında olduklarını dile getirerek, taraflar arasında ortak bir zemin bulmak adına yapıcı müzakereleri desteklemeye hazır olduklarını belirtti. İki bakan, ticari konuların yanı sıra Ukrayna ve Orta Doğu'daki bölgesel krizleri de ele aldı. Görüşmede Wang Yi, Çin'in bölgedeki barış ve istikrarı sağlamaya yönelik güvenlik önerileri hakkında mevkidaşına detaylı bilgi verdi.

İLGİLİ HABERLER